Zijn voorstel maakt bitter weinig kans, omdat geen enkele regering fiscale lekken riskeert op een moment dat zwaar bespaard moet worden. Dit soort fiscale snoepjes is bovendien onrechtvaardig, omdat het leidt tot een te hoog tarief voor de belastingplichtigen die buiten het uitzonderingsregime vallen.

Een gerichte belastingmaatregel is veel correcter dan een fiscaal snoepje zonder voorwaarden, zoals de woonbonus

Waarschijnlijk wordt de btw op bouwen zelfs verhoogd. Het Federaal Planbureau en politici als Koen Geens (CD&V) pleiten terecht voor een fiscal shift, die de lasten op arbeid verschuift naar die op consumptie. De bouwsector wijst erop dat dit mooi is voor exportbedrijven, maar de op binnenlandse consumptie gerichte sectoren zal treffen.

Om dit te compenseren, lijkt een algemene btw-verlaging van 6 procent voor alle renovatiewerken aangewezen. Een gerichte belastingmaatregel is veel correcter dan een fiscaal snoepje zonder voorwaarden, zoals de woonbonus. Niet alleen kunnen zo goedkoper stadskankers worden bestreden. Als er voorwaarden voor energienormen worden opgelegd, is het ook een manier om ons op energievlak sterk verouderd woningbestand te verduurzamen. Bovendien stimuleert de lage btw de verbouwer van de woning om netjes zijn factuur te betalen, waardoor de schatkist er misschien zelfs aan verdient.

Zijn voorstel maakt bitter weinig kans, omdat geen enkele regering fiscale lekken riskeert op een moment dat zwaar bespaard moet worden. Dit soort fiscale snoepjes is bovendien onrechtvaardig, omdat het leidt tot een te hoog tarief voor de belastingplichtigen die buiten het uitzonderingsregime vallen.Waarschijnlijk wordt de btw op bouwen zelfs verhoogd. Het Federaal Planbureau en politici als Koen Geens (CD&V) pleiten terecht voor een fiscal shift, die de lasten op arbeid verschuift naar die op consumptie. De bouwsector wijst erop dat dit mooi is voor exportbedrijven, maar de op binnenlandse consumptie gerichte sectoren zal treffen.Om dit te compenseren, lijkt een algemene btw-verlaging van 6 procent voor alle renovatiewerken aangewezen. Een gerichte belastingmaatregel is veel correcter dan een fiscaal snoepje zonder voorwaarden, zoals de woonbonus. Niet alleen kunnen zo goedkoper stadskankers worden bestreden. Als er voorwaarden voor energienormen worden opgelegd, is het ook een manier om ons op energievlak sterk verouderd woningbestand te verduurzamen. Bovendien stimuleert de lage btw de verbouwer van de woning om netjes zijn factuur te betalen, waardoor de schatkist er misschien zelfs aan verdient.