‘Lage btw op renovatie is correcter dan woonbonus’

© Thinkstock
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De overheveling van de woonbonus naar de deelstaten is een feit. Professor Johan Lambrecht stelt voor om de verwachte vermindering van het voordeel te compenseren met een sterk verlaagde btw van 12 procent voor bouwwerken.

Zijn voorstel maakt bitter weinig kans, omdat geen enkele regering riskeert fiscale lekken op een moment dat zwaar bespaard moet worden. Bovendien zullen zeker in het wat betere segment van de markt waarschijnlijk niet de particulieren het fiscale voordeel op zak steken, maar de promotoren. Dit soort fiscale snoepjes is bovendien onrechtvaardig, omdat het leidt tot een te hoog tarief voor de belastingplichtigen die buiten het uitzonderingsregime vallen.

Waarschijnlijk wordt de btw op bouwen zelfs verhoogd. Het Federaal Planbureau en politici als Koen Geens (CD&V) bepleiten terecht voor een fiscal shift, die de lasten op arbeid verschuift naar die op consumptie. De bouwsector wijst erop dat dit mooi is voor exportbedrijven, maar de op binnenlandse consumptie gerichte sectoren zal treffen.

Om dit te compenseren lijkt een gevoelige btw-verlaging van 6 procent voor renovatiewerken aangewezen. Een gerichte belastingmaatregel is veel correcter dan een fiscaal snoepje zonder voorwaarden, zoals de woonbonus. Niet alleen kunnen zo goedkoper stadskankers worden bestreden. Als er voorwaarden voor energienormen worden opgelegd, is het ook een manier om ons op energievlak sterk verouderd woningbestand te verduurzamen. Bovendien stimuleert de lage btw de verbouwer van de woning om netjes zijn factuur te betalen, waardoor de schatkist er misschien zelfs aan verdient.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content