"De meeste eigenaars van tweede verblijven zijn helemaal geen rijken, zoals het cliché voorschrijft", zegt Jan Jassogne, gedelegeerd bestuurder van CIB Vlaanderen. "De meerderheid zijn gewone mensen. Bij een belastingverhoging zie ik velen hun tweede verblijf verkopen. Je mag die mensen niet wegjagen. Voor de kusteconomie is dat een goed publiek."

Het dure vastgoed aan de kust jaagt nu al de jonge gezinnen weg. Als een hogere belasting op tweede verblijven de prijzen drukt, is dat toch goed voor de betaalbaarheid van eerste woningen?

"Een massale verkoop van terreinwagens maakt de andere auto's daarom nog niet goedkoper", zegt Jassogne. "Bovendien zijn de tweede verblijven lang niet allemaal eersterangsappartementen. Precies omdat de eigenaars meestal doorsneemensen zijn, zal een hogere belasting op tweede verblijven een verkoopgolf van kleine appartementen en studio's van 35 vierkante meter teweegbrengen. Met dat soort woningen kan een jong gezin met kinderen niets aanvangen als vaste verblijfsplaats." (JVG)

"De meeste eigenaars van tweede verblijven zijn helemaal geen rijken, zoals het cliché voorschrijft", zegt Jan Jassogne, gedelegeerd bestuurder van CIB Vlaanderen. "De meerderheid zijn gewone mensen. Bij een belastingverhoging zie ik velen hun tweede verblijf verkopen. Je mag die mensen niet wegjagen. Voor de kusteconomie is dat een goed publiek." Het dure vastgoed aan de kust jaagt nu al de jonge gezinnen weg. Als een hogere belasting op tweede verblijven de prijzen drukt, is dat toch goed voor de betaalbaarheid van eerste woningen?"Een massale verkoop van terreinwagens maakt de andere auto's daarom nog niet goedkoper", zegt Jassogne. "Bovendien zijn de tweede verblijven lang niet allemaal eersterangsappartementen. Precies omdat de eigenaars meestal doorsneemensen zijn, zal een hogere belasting op tweede verblijven een verkoopgolf van kleine appartementen en studio's van 35 vierkante meter teweegbrengen. Met dat soort woningen kan een jong gezin met kinderen niets aanvangen als vaste verblijfsplaats." (JVG)