Door de lage rente blijft de aankoop van een woning voor eigen gebruik in deze economisch relatief stabiele tijden een aantrekkelijke transactie. Beleggers die een appartement met een of twee slaapkamers in een doorsneestadswijk kopen voor verhuring, kunnen rekenen op een jaarrendement van 3 tot 3,5 procent. Die beleggers zijn de voorbije jaren erg actief. Ze zoeken een alternatief voor de lage rente op hun spaarboekje. Dat externe kapitaal is positief, want er was veel vraag op de huurmarkt.

Her en der ontstaan echter risicovolle situaties. Gronden zijn schaars en duur, dus zakken promotoren af naar minder aantrekkelijke buurten met vrij kleine appartementen. De prijs wordt bewust laag gehouden om zo een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Studentenkoten, parkeerplaatsen en studio's worden ontwikkeld op maat van de doorsneebelegger. Sommige promotoren verkopen zelfs een aandeel of een kamer in een vastgoedproject om de prijs te drukken.

Koper, wees op je hoede op de vastgoedmarkt

Die vastgoedinvesteerders worden soms geprikkeld met een verhuurgarantie. Soms is de (project)vennootschap die ze aanbiedt, financieel onvoldoende sterk of ontbreekt een bankwaarborg om bij problemen de volle pot te betalen aan de belegger. De promotor rekent zo'n verhuurgarantie trouwens door in de verkoopprijs. Een kwalitatief vastgoedproduct heeft geen verhuurgarantie nodig. Een goed gebouwde gezinswoning op een mooie locatie raakt altijd verhuurd.

In Antwerpen Noord ontstond al een probleem met appartementen die bijna voor 100 procent werden aangeboden als investering. Ook andere argeloze beleggers dreigen in de toekomst meegesleurd te worden in atypische vastgoedsegmenten. Her en der zijn vastgoedzeepbellen in de maak. Caveat emptor (koper, wees op je hoede) geldt meer dan ooit op de vastgoedmarkt.

Door de lage rente blijft de aankoop van een woning voor eigen gebruik in deze economisch relatief stabiele tijden een aantrekkelijke transactie. Beleggers die een appartement met een of twee slaapkamers in een doorsneestadswijk kopen voor verhuring, kunnen rekenen op een jaarrendement van 3 tot 3,5 procent. Die beleggers zijn de voorbije jaren erg actief. Ze zoeken een alternatief voor de lage rente op hun spaarboekje. Dat externe kapitaal is positief, want er was veel vraag op de huurmarkt. Her en der ontstaan echter risicovolle situaties. Gronden zijn schaars en duur, dus zakken promotoren af naar minder aantrekkelijke buurten met vrij kleine appartementen. De prijs wordt bewust laag gehouden om zo een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Studentenkoten, parkeerplaatsen en studio's worden ontwikkeld op maat van de doorsneebelegger. Sommige promotoren verkopen zelfs een aandeel of een kamer in een vastgoedproject om de prijs te drukken. Die vastgoedinvesteerders worden soms geprikkeld met een verhuurgarantie. Soms is de (project)vennootschap die ze aanbiedt, financieel onvoldoende sterk of ontbreekt een bankwaarborg om bij problemen de volle pot te betalen aan de belegger. De promotor rekent zo'n verhuurgarantie trouwens door in de verkoopprijs. Een kwalitatief vastgoedproduct heeft geen verhuurgarantie nodig. Een goed gebouwde gezinswoning op een mooie locatie raakt altijd verhuurd. In Antwerpen Noord ontstond al een probleem met appartementen die bijna voor 100 procent werden aangeboden als investering. Ook andere argeloze beleggers dreigen in de toekomst meegesleurd te worden in atypische vastgoedsegmenten. Her en der zijn vastgoedzeepbellen in de maak. Caveat emptor (koper, wees op je hoede) geldt meer dan ooit op de vastgoedmarkt.