In oktober 2010 werden ruim 9 procent meer huizen en appartementen verkocht en gekocht dan in september het geval was.

Meer dan een kwart van de verkopers die hun woning via vastgoedadvertenties op de markt brengt, moest in oktober en de eerste helft van november zijn prijs laten zakken om een koper te overtuigen. Dat gebeurde met gemiddeld 5 procent, blijkt uit de index van Directmakelaar. In het derde kwartaal moest bijna één op drie verkopers prijsconcessies doen.

Op de markt van de bestaande woningen hebben de verkopers volgens Hans Loose van Directmakelaar geleerd uit de ervaringen van het derde kwartaal:"Hun initiële vraagprijs is realistischer geworden."

Voor heel België werd een stijging met 5 procent tijdens het eerste halfjaar afgezwakt tot 1,1 procent tijdens het derde kwartaal. In oktober en de eerste helft van november kwam er nog 0,8 procent bij.

De tendens is vooral opvallend in Brussel, waar de prijzen voor huizen tijdens de eerste helft van 2010 met meer dan 9 procent zijn gestegen. Tijdens het derde kwartaal daalden die met 6,4 procent, en de jongste zes weken kwam daar nog eens een daling met 4 procent bij.

Voor appartementen noteerden de notarissen de voorbije zeven weken een daling met 2,4 procent in Brussel en met 8 procent in Wallonië. In Vlaanderen stegen de prijzen met 1,5 procent.

In oktober 2010 werden ruim 9 procent meer huizen en appartementen verkocht en gekocht dan in september het geval was. Meer dan een kwart van de verkopers die hun woning via vastgoedadvertenties op de markt brengt, moest in oktober en de eerste helft van november zijn prijs laten zakken om een koper te overtuigen. Dat gebeurde met gemiddeld 5 procent, blijkt uit de index van Directmakelaar. In het derde kwartaal moest bijna één op drie verkopers prijsconcessies doen. Op de markt van de bestaande woningen hebben de verkopers volgens Hans Loose van Directmakelaar geleerd uit de ervaringen van het derde kwartaal:"Hun initiële vraagprijs is realistischer geworden." Voor heel België werd een stijging met 5 procent tijdens het eerste halfjaar afgezwakt tot 1,1 procent tijdens het derde kwartaal. In oktober en de eerste helft van november kwam er nog 0,8 procent bij. De tendens is vooral opvallend in Brussel, waar de prijzen voor huizen tijdens de eerste helft van 2010 met meer dan 9 procent zijn gestegen. Tijdens het derde kwartaal daalden die met 6,4 procent, en de jongste zes weken kwam daar nog eens een daling met 4 procent bij. Voor appartementen noteerden de notarissen de voorbije zeven weken een daling met 2,4 procent in Brussel en met 8 procent in Wallonië. In Vlaanderen stegen de prijzen met 1,5 procent.