Vlario, het overlegplatform voor de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector, is voorstander van de keuringen aangezien op dit moment slechts de helft van de nieuwe
rioleringsaansluitingen zou voldoen aan de opgelegde verplichtingen.

Vlario stelde maandag de procedure voor die moet worden gevolgd om een nieuwe rioleringsaansluiting gekeurd te krijgen. De eigenaar zal onder meer over foto's moeten beschikken die zowel binnen als buiten de woning werden gemaakt tijdens de aanleg van de riolering. Ook een rioleringsplan (al dan niet geïntegreerd in een goedgekeurd bouwplan) en facturen waarop de capaciteit van de verschillende onderdelen wordt vermeld zijn verplicht.

Vervolgens moet er contact worden opgenomen met de rioolbeheerder - dat kan de gemeente of intercommunale zijn - maar ook de drinkwatermaatschappij - die een keurder stuurt. De expert controleert documenten en foto's en voert tests uit om te zien of het stelsel correct is verbonden. De eigenaar krijgt daarop een conformiteitsattest.

Vlario benadrukt dat de procedure geen extra last is voor de eigenaar.

Vlario, het overlegplatform voor de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector, is voorstander van de keuringen aangezien op dit moment slechts de helft van de nieuwe rioleringsaansluitingen zou voldoen aan de opgelegde verplichtingen. Vlario stelde maandag de procedure voor die moet worden gevolgd om een nieuwe rioleringsaansluiting gekeurd te krijgen. De eigenaar zal onder meer over foto's moeten beschikken die zowel binnen als buiten de woning werden gemaakt tijdens de aanleg van de riolering. Ook een rioleringsplan (al dan niet geïntegreerd in een goedgekeurd bouwplan) en facturen waarop de capaciteit van de verschillende onderdelen wordt vermeld zijn verplicht. Vervolgens moet er contact worden opgenomen met de rioolbeheerder - dat kan de gemeente of intercommunale zijn - maar ook de drinkwatermaatschappij - die een keurder stuurt. De expert controleert documenten en foto's en voert tests uit om te zien of het stelsel correct is verbonden. De eigenaar krijgt daarop een conformiteitsattest. Vlario benadrukt dat de procedure geen extra last is voor de eigenaar.