De verhuur van kantoren verliep vorig jaar bijzonder moeilijk. Het
uitblijven van een federale regering stak stokken in de wielen, maar
ook de financiële en economische crisis gooiden roet in het eten.
In 2010 bedroeg de kantooropname (huur of voor eigen gebruik aangekocht) 481.403 m2. In 2011 was dat nog slechts 361.661 m2.

De leegstand en de daaraan gekoppelde prijsdalingen tot soms 20 à 30 procent brachten ook enkele voordelen mee. Zo wordt heel wat kantoorruimte omgevormd tot residentiële appartementen, rusthuizen en een nieuwe locatie voor onderwijsinstellingen, aldus Cushman & Wakefield.

Verwacht wordt dat de take-up in 2012 opnieuw boven de 400.000 m2 komt, als de Europese instanties zich weer op de markt gooien en op voorwaarde dat er geen nieuwe financieel economische "bom" ontploft, luidt het.

Het retailvastgoed lijkt voorlopig weinig hinder te ondervinden van de crisis. Vermogende Belgische families hebben een investering gevonden in de betere panden in hoofdwinkelstraten. Toch wordt er het komende jaar met het gedaalde consumentenvertrouwen gevreesd voor een lichte neerwaartse druk, en in steden als Mechelen, Roeselare en Bergen is er toch wat leegstand opgedoken, ook op toplocaties.

Voor industrie en logistiek was 2011 een goed jaar, na twee magere jaren. Vooral de kmo's toonden zich zeer actief. De take-up in de logistiek werd gestuwd door Stanley Black & Decker, dat zijn logistieke activiteiten centraliseert in een nieuwe vestiging van zo'n 65.000 m2 in Tessenderlo, en Nike, dat ruim 50.000 m2 bestaande bedrijfsruimte huurt langs de E313 in Herentals voor een nieuw distributiecentrum.

Ondanks de stijgende transacties vertonen de huurprijzen in dat
marktsegment wel al enkele jaren een neerwaartse trend. Cushman & Wakefield vermoedt dat de hoge loonkosten in ons land daar voor iets tussenzitten. (BO/Belga)

De verhuur van kantoren verliep vorig jaar bijzonder moeilijk. Het uitblijven van een federale regering stak stokken in de wielen, maar ook de financiële en economische crisis gooiden roet in het eten. In 2010 bedroeg de kantooropname (huur of voor eigen gebruik aangekocht) 481.403 m2. In 2011 was dat nog slechts 361.661 m2. De leegstand en de daaraan gekoppelde prijsdalingen tot soms 20 à 30 procent brachten ook enkele voordelen mee. Zo wordt heel wat kantoorruimte omgevormd tot residentiële appartementen, rusthuizen en een nieuwe locatie voor onderwijsinstellingen, aldus Cushman & Wakefield.Verwacht wordt dat de take-up in 2012 opnieuw boven de 400.000 m2 komt, als de Europese instanties zich weer op de markt gooien en op voorwaarde dat er geen nieuwe financieel economische "bom" ontploft, luidt het. Het retailvastgoed lijkt voorlopig weinig hinder te ondervinden van de crisis. Vermogende Belgische families hebben een investering gevonden in de betere panden in hoofdwinkelstraten. Toch wordt er het komende jaar met het gedaalde consumentenvertrouwen gevreesd voor een lichte neerwaartse druk, en in steden als Mechelen, Roeselare en Bergen is er toch wat leegstand opgedoken, ook op toplocaties. Voor industrie en logistiek was 2011 een goed jaar, na twee magere jaren. Vooral de kmo's toonden zich zeer actief. De take-up in de logistiek werd gestuwd door Stanley Black & Decker, dat zijn logistieke activiteiten centraliseert in een nieuwe vestiging van zo'n 65.000 m2 in Tessenderlo, en Nike, dat ruim 50.000 m2 bestaande bedrijfsruimte huurt langs de E313 in Herentals voor een nieuw distributiecentrum. Ondanks de stijgende transacties vertonen de huurprijzen in dat marktsegment wel al enkele jaren een neerwaartse trend. Cushman & Wakefield vermoedt dat de hoge loonkosten in ons land daar voor iets tussenzitten. (BO/Belga)