De prijzen van het vastgoed in Spanje zijn de voorbije jaren gedaald met gemiddeld meer dan 30 procent. Maar volgens specialisten is er een scharniermoment bereikt.

"We verwachten een prijsstijging onder invloed van een aantal factoren", zegt Marleen De Vijt, de bedrijfsleider van Azull Benelux, dat vastgoed in Oost- en Zuid-Spanje verkoopt aan Belgen. "Vooral in de kuststreek van de Costa Blanca en Murcia zijn de projectontwikkelaars weer volop aan het bouwen. Bovendien overtreft de vraag naar nieuwe, moderne woningen en appartementen momenteel het aanbod."

Met welke investeringsbedragen moeten Belgen rekening houden? Marleen De Vijt: "Gemiddeld besteedt een Belg aan de Costa Blanca 150.000 à 160.000 euro, inclusief kosten. De Costa del Sol is duurder, met een gemiddelde prijs van 250.000 euro. Kopers betalen doorgaans 14 procent kosten. Die omvatten 10 procent btw, een transferbelasting die varieert van regio tot regio, naast de honoraria van een notaris en een advocaat. Daarbovenop moeten eigenaars jaarlijks rekenen op 2500 à 3500 euro aan wederkerende uitgaven, zoals de Spaanse belasting op vastgoed, gemeenschappelijke kosten, verzekeringen en kosten voor nutsvoorzieningen." (JS)

De prijzen van het vastgoed in Spanje zijn de voorbije jaren gedaald met gemiddeld meer dan 30 procent. Maar volgens specialisten is er een scharniermoment bereikt. "We verwachten een prijsstijging onder invloed van een aantal factoren", zegt Marleen De Vijt, de bedrijfsleider van Azull Benelux, dat vastgoed in Oost- en Zuid-Spanje verkoopt aan Belgen. "Vooral in de kuststreek van de Costa Blanca en Murcia zijn de projectontwikkelaars weer volop aan het bouwen. Bovendien overtreft de vraag naar nieuwe, moderne woningen en appartementen momenteel het aanbod." Met welke investeringsbedragen moeten Belgen rekening houden? Marleen De Vijt: "Gemiddeld besteedt een Belg aan de Costa Blanca 150.000 à 160.000 euro, inclusief kosten. De Costa del Sol is duurder, met een gemiddelde prijs van 250.000 euro. Kopers betalen doorgaans 14 procent kosten. Die omvatten 10 procent btw, een transferbelasting die varieert van regio tot regio, naast de honoraria van een notaris en een advocaat. Daarbovenop moeten eigenaars jaarlijks rekenen op 2500 à 3500 euro aan wederkerende uitgaven, zoals de Spaanse belasting op vastgoed, gemeenschappelijke kosten, verzekeringen en kosten voor nutsvoorzieningen." (JS)