Intocht Belgen in Zeeuws-Vlaanderen duurt voort

© istock

Steeds meer Belgen trekken naar Zeeuws-Vlaanderen om er te wonen. Dat heeft vooral te maken met de goedkopere woningprijzen.

In het eerste halfjaar 2015 verhuisden 334 Vlamingen naar Zeeuws-Vlaanderen. Dat is een toename van 11 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De interesse komt niet alleen uit de grensgebieden, maar ook uit Brussel, Mechelen, Leuven, Hasselt en Luik, laat de Stichting Zeeuws & Vlaanderen maandag weten.

De Stichting Zeeuws & Vlaanderen is een consortium van Zeeuws-Vlaamse sociale woningbouw, bouwpromotors, makelaars, banken, hypotheek-adviseurs, fiscalisten en notarissen. In 2011 begon ze campagne te voeren in Vlaanderen. In datzelfde jaar maakten 450 Vlamingen de oversteek naar buurland Nederland, in 2012 waren dat er 708, in 2013 mocht Zeeuws-Vlaanderen 648 Belgen verwelkomen, 2014 tikte af op 667 inwijkelingen en de eerste jaarhelft van 2015 toont dat de aantrekkingskracht van Zeeuws-Vlaanderen nog helemaal niet afneemt. Integendeel. Al 334 Vlamingen vestigden zich in de eerste 6 maanden van 2015 in Zeeuws-Vlaanderen.

Intocht van Belgen duurt voort

De Stichting verwacht dat de positieve trend zich ook in de tweede jaarhelft van 2015 zal doorzetten, waardoor er een nieuw record in zicht is. De grootste stijging qua bezoekers komt vanuit Brussel (+33 procent tegenover 2014). Maar er is ook interesse uit Vilvoorde, Asse, Ninove, Zottegem, Mechelen, Leuven, Luik en Hasselt.

De intocht van de Belgen in Zeeuws-Vlaanderen heeft te maken met de goedkope woningprijzen in Zeeuws-Vlaanderen, die gemiddeld 40 procent lager liggen dan in Vlaanderen. Maar ook in vergelijking met de rest van Nederland valt een woning in Zeeuw-Vlaanderen 40 procent goedkoper uit.

“De Zeeuws-Vlaamse mentaliteit leunt dichter aan bij de Vlaamse dan bij de Nederlandse. Bovendien vind je hier nog heel veel kwaliteitsvolle woningen die gemiddeld 40.000 euro goedkoper zijn dan in Vlaanderen en ook de notaris- en registratiekosten liggen gemiddeld zo’n 75 procent lager dan in België”, aldus Peter Zuurveld, voorzitter van de Stichting.

Volgens Zuurveld brengt ook het wegvallen van de woonbonus in Vlaanderen mee dat wonen in Zeeuws-Vlaanderen interessanter is geworden. Vlamingen denken bovendien steeds meer aan Zeeuws-Vlaanderen als locatie voor een tweede woonst of investering.

(Belga/FD/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content