De reële prijsstijging van de appartementen, gekoppeld aan een daling van de prijs van de woningen, is algemeen in alle Vlaamse provincies, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de FOD Financiën.

Julien Manceaux, econoom van ING België, verwacht zowel in het segment van de woningen als in dat van de appartementen een prijsopstoot "omdat de kopers zich zullen haasten nog voor de beperking in 2015 van de meest ruime voordelen van de woonbonus te genieten. De prijzen op de huizenmarkt stijgen volgens onze prognoses dit jaar nog licht met 0 tot 0,5 procent. Appartementen kunnen stijgen tot 2,6 procent."

"Er zullen in 2015 geen drama's gebeuren in Vlaanderen, omdat de nieuwe regering een erg behoedzame koers voert in de woonfiscaliteit", meent Luc Machon van BIV, de beroepsorganisatie van de vastgoedmakelaars. Hij verwacht een prijscorrectie van 5 procent.

John Romain, topman van Immotheker, schat dat de beperking van de woonbonus in Vlaanderen de maandelijkse afbetaling van de hypotheeklening voor een gemiddeld gezin 80 euro duurder maakt. "Ik verwacht dus een prijscorrectie van zo'n 3 tot 5 procent vanaf volgend jaar", klinkt het. "De strijd voor de woningen in het laagste segment zal oplaaien en de prijzen doen stijgen."

Eric Buyst, Professor aan de KU Leuven acht, net zoals Julien Mancaux trouwens, volgend jaar een daling van 10 procent mogelijk. "De Belgische vastgoedmarkt ondervond tot nog weinig hinder van de crisis omdat de regering-Di Rupo geen indringende besparingsmaatregelen nam. Als de coalitie in wording wel sterk ingrijpt, heeft de bevolking minder koopkracht. Dat heeft onmiddellijk een negatief effect op de prijs van de woningen. Op lange termijn is die ingreep echter helend voor de economie, dus finaal ook voor de vastgoedmarkt."

TR
© TR

In de nieuwe editie van de Trends Vastgoedgids vind je gedetailleerde prijsstatistieken van huizen, appartementen, villa's en bouwgronden voor alle gemeenten. Ook de prijzen en prijsevoluties van nieuwbouwappartementen worden onder de loep genomen

De reële prijsstijging van de appartementen, gekoppeld aan een daling van de prijs van de woningen, is algemeen in alle Vlaamse provincies, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de FOD Financiën. Julien Manceaux, econoom van ING België, verwacht zowel in het segment van de woningen als in dat van de appartementen een prijsopstoot "omdat de kopers zich zullen haasten nog voor de beperking in 2015 van de meest ruime voordelen van de woonbonus te genieten. De prijzen op de huizenmarkt stijgen volgens onze prognoses dit jaar nog licht met 0 tot 0,5 procent. Appartementen kunnen stijgen tot 2,6 procent.""Er zullen in 2015 geen drama's gebeuren in Vlaanderen, omdat de nieuwe regering een erg behoedzame koers voert in de woonfiscaliteit", meent Luc Machon van BIV, de beroepsorganisatie van de vastgoedmakelaars. Hij verwacht een prijscorrectie van 5 procent.John Romain, topman van Immotheker, schat dat de beperking van de woonbonus in Vlaanderen de maandelijkse afbetaling van de hypotheeklening voor een gemiddeld gezin 80 euro duurder maakt. "Ik verwacht dus een prijscorrectie van zo'n 3 tot 5 procent vanaf volgend jaar", klinkt het. "De strijd voor de woningen in het laagste segment zal oplaaien en de prijzen doen stijgen."Eric Buyst, Professor aan de KU Leuven acht, net zoals Julien Mancaux trouwens, volgend jaar een daling van 10 procent mogelijk. "De Belgische vastgoedmarkt ondervond tot nog weinig hinder van de crisis omdat de regering-Di Rupo geen indringende besparingsmaatregelen nam. Als de coalitie in wording wel sterk ingrijpt, heeft de bevolking minder koopkracht. Dat heeft onmiddellijk een negatief effect op de prijs van de woningen. Op lange termijn is die ingreep echter helend voor de economie, dus finaal ook voor de vastgoedmarkt."