IMF: ‘Woningen in België veel te duur in verhouding tot het inkomen’

© belga

De hoge huizenprijzen brengen de wereldwijde economische stabiliteit in gevaar. Zo luidt de waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat is vooral in België – maar ook elders – het geval, blijkt uit een analyse.

Het IMF vergeleek in een nieuwe analyse, die woensdag bekendgemaakt werd, de huizenprijzen in 33 van de 52 landen met het gemiddelde inkomen.

Uit die analyse blijkt dat de huizenprijzen in veel landen nog altijd veel te hoog liggen in verhouding tot het gemiddelde gezinsinkomen .Dat geldt met name voor Australië, België, Canada, Noorwegen en Zweden. België scoort in dat opzicht bijzonder slecht, want de verhouding huizenprijzen/inkomen ligt in ons land ongeveer 50 procent boven het langetermijngemiddelde. Canada en Australië volgen het slechte Belgische voorbeeld met een afwijking van rond de 30 procent.

Hoewel de financiële crisis van 2008 en de daaropvolgende recessie de huizenprijzen wereldwijd onder druk hebben gezet, zijn de prijzen de afgelopen twee jaar toch weer gestegen.

“In sommige gevallen gaat het om een herstel na een scherpe correctie”, aldus IMF-bestuurder Min Zhu. “In andere landen werd een stijgende lijn doorgezet, die alleen even werd gematigd tijdens de grote recessie.”

Volgens de huizenindex van het IMF lagen de huizenprijzen eind vorig jaar gemiddeld ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder. De sterkste stijging vond plaats in opkomende economieën als China, Brazilië en de Filipijnen. In Griekenland daalden de huizenprijzen op jaarbasis met 7 procent. In Italië en Spanje was er een terugval met respectievelijk 6,6 en 5 procent. Ook in India, Rusland en Nederland daalden de prijzen voor een woning.

Volgens de analyse van het IMF stijgen de huizenprijzen in de VS weliswaar snel, maar is er geen sprake van overwaardering in de grootste economie ter wereld. De verhouding huizenprijzen/inkomen ligt in de VS 13,4 procent onder het langetermijngemiddelde. Het was uitgerekend in de VS dat rommel(subprime)hypotheken omstreeks 2007 een bepalende rol hebben gespeeld bij het uitbreken van de wereldwijde kredietcrisis.

De goedkoopste woningmarkt vind je in Japan, waar de verhouding huizenprijzen/inkomen 41 procent onder het langetermijngemiddelde ligt. Ook in Duitsland en Estland lijkt het nogal mee te vallen met in beide gevallen een verschil van 10 procent onder het langetermijngemiddelde.

Om een nieuwe crisis te voorkomen, moeten landen volgens het IMF de bedragen die potentiële huizenkopers kunnen lenen ten opzichte van de waarde van het huis beperken. Ook moeten er strenge eisen worden gesteld aan het kapitaal dat banken moeten aanhouden ten opzichte van hun hypotheken. Daarnaast zouden centrale banken meer rekening moeten houden met ontwikkelingen op de huizenmarkt bij het bepalen van hun renteniveaus. (Belga/FT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content