Hout wordt steeds meer gebruikt in de woningbouw. Vooral de houtskeletbouw, waarbij rond een houten geraamte de woning in steen wordt afgewerkt, wint aan populariteit. Dat meldt de VRT.

In 2012 is al een derde meer van dit soort huizen neergezet dan het jaar ervoor. Het argument om te kiezen voor houtskeletbouw is meestal de energiezuinige factor en de snelheid.

"Binnen enkele dagen zet een aannemer een houten geraamte neer dat met steen wordt afgewerkt. Het grote voordeel is dat door het gebruik van hout en de bouwmethode, de energiefactuur veel lager uitpakt. Een houtskelet gebouw is 60 tot 70% zuiniger in energieverbruik als traditionele bouw", aldus bouwadviseur Walter Meuwes voor het VRT journaal. "Er is meer isolatiecapaciteit in het skelet en in de spouwzijde en daardoor is de isolatiewaarde veel groter en verbruik je dus minder energie. De besparing wordt nog groter als dit wordt gecombineerd met zonnepanelen."

Een ander groot voordeel van houtskeletbouw is dat de bouw veel sneller gaat waardoor de bouwkosten fors dalen. Het bouwen van de woning neemt slechts vier maanden in beslag, wat veel minder lang is dan bij een traditionele bouw.

Een nadeel is wel dat er bij hout meer geluidsisolatie nodig is. Toch kiezen steeds meer Vlamingen ook voor een houten afwerking binnen, al was het maar voor de sfeer. (RDM)

Hout wordt steeds meer gebruikt in de woningbouw. Vooral de houtskeletbouw, waarbij rond een houten geraamte de woning in steen wordt afgewerkt, wint aan populariteit. Dat meldt de VRT. In 2012 is al een derde meer van dit soort huizen neergezet dan het jaar ervoor. Het argument om te kiezen voor houtskeletbouw is meestal de energiezuinige factor en de snelheid. "Binnen enkele dagen zet een aannemer een houten geraamte neer dat met steen wordt afgewerkt. Het grote voordeel is dat door het gebruik van hout en de bouwmethode, de energiefactuur veel lager uitpakt. Een houtskelet gebouw is 60 tot 70% zuiniger in energieverbruik als traditionele bouw", aldus bouwadviseur Walter Meuwes voor het VRT journaal. "Er is meer isolatiecapaciteit in het skelet en in de spouwzijde en daardoor is de isolatiewaarde veel groter en verbruik je dus minder energie. De besparing wordt nog groter als dit wordt gecombineerd met zonnepanelen." Een ander groot voordeel van houtskeletbouw is dat de bouw veel sneller gaat waardoor de bouwkosten fors dalen. Het bouwen van de woning neemt slechts vier maanden in beslag, wat veel minder lang is dan bij een traditionele bouw. Een nadeel is wel dat er bij hout meer geluidsisolatie nodig is. Toch kiezen steeds meer Vlamingen ook voor een houten afwerking binnen, al was het maar voor de sfeer. (RDM)