Klik op een gemeente om de prijzen van huizen, appartementen en bouwgronden te zien. De vermelde bedragen zijn in euro (de prijs van de bouwgrond geldt per vierkante meter) en gebaseerd op de mediaanprijs. Dat betekent: 50 procent van de verkopen gebeurt voor een lager bedrag. Ook alle prijsevoluties zijn gebaseerd op de mediaanprijs. Deze zijn vermeld in procenten. De cijfers zijn afkomstig van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. De gegevens worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst.

Legende bij de kaart: prijzen in euro, evolutie in procent, bouwgrond per vierkante meter

"De woningmarkt is net een achtbaan", titelde Vastgoedjournaal.nl onlangs. De vergelijking betrof dus de Nederlandse woningmarkt. Onze noorderburen weten dat er na een hallucinante prijsstijging vaak een angstaanjagende prijsval volgt. Op onze Belgische vastgoedmarkt gaat het er nog altijd veel gezapiger aan toe. Doorgaans licht stijgend, 'vals plat' in wielertermen.

Maar de nieuwe prijsstatistieken van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat tonen nu toch wat steilere prijscurves. Woningen werden in de eerste helft van het jaar 2,4 procent duurder. De nieuwe mediaanprijs bedraagt 215.000 euro. Op de appartementenmarkt bedroeg de stijging 5,6 procent. Dat is al een nijdig klimmetje, met een mediaanprijs van 190.000 euro als beloning. De mediaanprijs voor bouwgrond klom liefst 8 procent hoger tot 145 euro per vierkante meter.

De nationale tendensen zien we ook weerspiegeld in de cijfers van de dominante Vlaamse woningmarkt. Woningen werden in Vlaanderen 2,1 procent duurder tot 245.000 euro. Vooral in de provincie Limburg (+4,9%) trokken de prijzen stevig aan. De mediaanprijs voor appartementen in Vlaanderen dikte met 5,4 procent aan tot 195.000 euro. Bouwgrond werd 4,2 procent duurder tot een mediaanprijs van 208 euro per vierkante meter.

Van de drie gewesten tekent Wallonië voor de sterkste prijsstijgingen voor woningen en bouwgronden. Woningen werden er 2,6 procent duurder tot 159.000 euro. Met een stijging van 3,6 procent en een stevige mediaanprijs van 285.000 euro is de provincie Waals-Brabant de sterkhouder van de Waalse woningmarkt. Een prijsklim van 4,6 procent brengt de mediaanprijs voor Waalse bouwgrond op 67 euro per vierkante meter. De appartementenprijzen in Wallonië gingen 3,3 procent hoger tot 155.000 euro.

In Brussel incasseerde de mediaanprijs voor woningen een ferme tik (-3,9%). De mediaanprijs blijft wel hoog op 365.000 euro. Appartementen in het Hoofdstedelijk Gewest werden wel nog duurder (+2,6% tot 200.000 euro). Een beperkte stijging van 0,5 procent brengt de mediaanprijs voor bouwgrond op een forse 571 euro per vierkante meter.

Goedkoop Henegouwen

Brussel en de groene rand rond de hoofdstad domineren de top tien van duurste gemeenten. Helemaal bovenaan prijkt Sint-Pieters-Woluwe met een mediaanprijs van 510.000 euro voor woningen. Elsene (500.250 euro) en Kraainem (490.000 euro) vervolledigen het podium. Een opvallende nieuwkomer is Hove. De residentiële gemeente ten zuiden van Antwerpen laat de noordelijke villagemeenten Schilde en Brasschaat achter zich.

Voor wie goedkoop wil wonen blijft de provincie Henegouwen de bestemming. Ze telt negen gemeenten in de top tien van de goedkoopste woningmarkten. De vreemde eend in de bijt is de Luxemburgse gemeente Bouillon. Quaregnon is met een mediaanprijs van 85.000 euro de meest prijsvriendelijke gemeente van het land.

.
© .

De Trends Vastgoedgids verschijnt op donderdag 31 augustus

"De woningmarkt is net een achtbaan", titelde Vastgoedjournaal.nl onlangs. De vergelijking betrof dus de Nederlandse woningmarkt. Onze noorderburen weten dat er na een hallucinante prijsstijging vaak een angstaanjagende prijsval volgt. Op onze Belgische vastgoedmarkt gaat het er nog altijd veel gezapiger aan toe. Doorgaans licht stijgend, 'vals plat' in wielertermen.Maar de nieuwe prijsstatistieken van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat tonen nu toch wat steilere prijscurves. Woningen werden in de eerste helft van het jaar 2,4 procent duurder. De nieuwe mediaanprijs bedraagt 215.000 euro. Op de appartementenmarkt bedroeg de stijging 5,6 procent. Dat is al een nijdig klimmetje, met een mediaanprijs van 190.000 euro als beloning. De mediaanprijs voor bouwgrond klom liefst 8 procent hoger tot 145 euro per vierkante meter. De nationale tendensen zien we ook weerspiegeld in de cijfers van de dominante Vlaamse woningmarkt. Woningen werden in Vlaanderen 2,1 procent duurder tot 245.000 euro. Vooral in de provincie Limburg (+4,9%) trokken de prijzen stevig aan. De mediaanprijs voor appartementen in Vlaanderen dikte met 5,4 procent aan tot 195.000 euro. Bouwgrond werd 4,2 procent duurder tot een mediaanprijs van 208 euro per vierkante meter.Van de drie gewesten tekent Wallonië voor de sterkste prijsstijgingen voor woningen en bouwgronden. Woningen werden er 2,6 procent duurder tot 159.000 euro. Met een stijging van 3,6 procent en een stevige mediaanprijs van 285.000 euro is de provincie Waals-Brabant de sterkhouder van de Waalse woningmarkt. Een prijsklim van 4,6 procent brengt de mediaanprijs voor Waalse bouwgrond op 67 euro per vierkante meter. De appartementenprijzen in Wallonië gingen 3,3 procent hoger tot 155.000 euro.In Brussel incasseerde de mediaanprijs voor woningen een ferme tik (-3,9%). De mediaanprijs blijft wel hoog op 365.000 euro. Appartementen in het Hoofdstedelijk Gewest werden wel nog duurder (+2,6% tot 200.000 euro). Een beperkte stijging van 0,5 procent brengt de mediaanprijs voor bouwgrond op een forse 571 euro per vierkante meter.Brussel en de groene rand rond de hoofdstad domineren de top tien van duurste gemeenten. Helemaal bovenaan prijkt Sint-Pieters-Woluwe met een mediaanprijs van 510.000 euro voor woningen. Elsene (500.250 euro) en Kraainem (490.000 euro) vervolledigen het podium. Een opvallende nieuwkomer is Hove. De residentiële gemeente ten zuiden van Antwerpen laat de noordelijke villagemeenten Schilde en Brasschaat achter zich.Voor wie goedkoop wil wonen blijft de provincie Henegouwen de bestemming. Ze telt negen gemeenten in de top tien van de goedkoopste woningmarkten. De vreemde eend in de bijt is de Luxemburgse gemeente Bouillon. Quaregnon is met een mediaanprijs van 85.000 euro de meest prijsvriendelijke gemeente van het land.