De kosten op jaarbasis voor een werkplek in ons land bedragen 11.776 euro. Dat heeft het internationale vastgoedadviesbureau AOS Studley berekend in zijn Occupancy Cost Index (OCI), die het jaarlijks opmaakt. De index omvat alle gebouw- en faciliteitengerelateerde kosten.

De belangrijkste kostencategorie, met 40 procent van de totale kostprijs, is accomodatie. Daaronder vallen onder meer de huurprijs, de verzekering, energiekosten en het technische onderhoud van het gebouw. Daarna volgen ICT (36%), middelen en diensten (kantoormeubilair, klein kantoormaterieel, catering, onthaal, schoonmaak, beveiliging, alle samen goed voor 19%), facility management (4%) en externe faciliteiten (1%).

"Voor ICT gaat het alleen over de kosten op de werkplek, dus bijvoorbeeld niet die van de infrastructuur in de serverroom", benadrukt Patrick Wauters, directeur facility management services bij AOS Studley. "We stellen overigens vast dat bedrijven bij besparingen vooral proberen te snoeien in de uitgaven voor accommodatie en middelen en diensten, en minder in ICT. Dat komt omdat ICT meestal dichter bij de kernactiviteit van de onderneming staat."

Dalende tendens
Op jaarbasis is de OCI met 0,27 procent gedaald. Dat wil zeggen dat een werkplek het voorbije jaar een fractie goedkoper is geworden. De accommodatiekosten daalden op jaarbasis met 0,94 procent. "Meer en meer bedrijven stappen over naar nieuwe werkconcepten", verklaart Jeroen Govers, directeur real estate services bij AOS Studley. "Dat vertaalt zich in minder werkplekken en minder vierkante meter per werkplek. Bovendien zitten we nog altijd in een huurdersmarkt, waardoor bedrijven in een positie zijn hun huurcontracten te heronderhandelen. Dat effect wordt wel verzacht door de automatische indexatie van lopende huurcontracten."

Op langere termijn valt het op dat de kostprijs van een werkplek als sinds 2008 onder druk staat. In 2007 bereikte de OCI zijn hoogtepunt op 12.228 euro. In de crisisjaren 2008 en 2009 was er een scherpe daling en na een klein herstel in 2010 (+0,38%) zet de daling dus door.

Ook voor 2012 verwacht AOS Studley dat de werkplekkosten onder druk blijven staan. Specifiek voor de accommodatiekosten wijst Jeroen Govers erop dat de leegstand in Brussel, de belangrijkste kantorenmarkt van het land, nog altijd erg hoog is, "wat maakt dat voor de huurders de nieuwe contracten en heronderhandelingen tegen interessante voorwaarden kunnen gebeuren. En het ligt ook in de lijn van de verwachting dat indexatie van de bestaande huurcontracten lager zal zijn dan in 2011. Daarnaast denken we dat het nieuwe werken nog meer ingang zal vinden en zal leiden tot een verdere reductie van het aantal gebruikte vierkante meters en werkplekken. Ook de energiekosten zien we niet verder stijgen in 2012." (L.V)

De kosten op jaarbasis voor een werkplek in ons land bedragen 11.776 euro. Dat heeft het internationale vastgoedadviesbureau AOS Studley berekend in zijn Occupancy Cost Index (OCI), die het jaarlijks opmaakt. De index omvat alle gebouw- en faciliteitengerelateerde kosten. De belangrijkste kostencategorie, met 40 procent van de totale kostprijs, is accomodatie. Daaronder vallen onder meer de huurprijs, de verzekering, energiekosten en het technische onderhoud van het gebouw. Daarna volgen ICT (36%), middelen en diensten (kantoormeubilair, klein kantoormaterieel, catering, onthaal, schoonmaak, beveiliging, alle samen goed voor 19%), facility management (4%) en externe faciliteiten (1%). "Voor ICT gaat het alleen over de kosten op de werkplek, dus bijvoorbeeld niet die van de infrastructuur in de serverroom", benadrukt Patrick Wauters, directeur facility management services bij AOS Studley. "We stellen overigens vast dat bedrijven bij besparingen vooral proberen te snoeien in de uitgaven voor accommodatie en middelen en diensten, en minder in ICT. Dat komt omdat ICT meestal dichter bij de kernactiviteit van de onderneming staat." Dalende tendens Op jaarbasis is de OCI met 0,27 procent gedaald. Dat wil zeggen dat een werkplek het voorbije jaar een fractie goedkoper is geworden. De accommodatiekosten daalden op jaarbasis met 0,94 procent. "Meer en meer bedrijven stappen over naar nieuwe werkconcepten", verklaart Jeroen Govers, directeur real estate services bij AOS Studley. "Dat vertaalt zich in minder werkplekken en minder vierkante meter per werkplek. Bovendien zitten we nog altijd in een huurdersmarkt, waardoor bedrijven in een positie zijn hun huurcontracten te heronderhandelen. Dat effect wordt wel verzacht door de automatische indexatie van lopende huurcontracten." Op langere termijn valt het op dat de kostprijs van een werkplek als sinds 2008 onder druk staat. In 2007 bereikte de OCI zijn hoogtepunt op 12.228 euro. In de crisisjaren 2008 en 2009 was er een scherpe daling en na een klein herstel in 2010 (+0,38%) zet de daling dus door. Ook voor 2012 verwacht AOS Studley dat de werkplekkosten onder druk blijven staan. Specifiek voor de accommodatiekosten wijst Jeroen Govers erop dat de leegstand in Brussel, de belangrijkste kantorenmarkt van het land, nog altijd erg hoog is, "wat maakt dat voor de huurders de nieuwe contracten en heronderhandelingen tegen interessante voorwaarden kunnen gebeuren. En het ligt ook in de lijn van de verwachting dat indexatie van de bestaande huurcontracten lager zal zijn dan in 2011. Daarnaast denken we dat het nieuwe werken nog meer ingang zal vinden en zal leiden tot een verdere reductie van het aantal gebruikte vierkante meters en werkplekken. Ook de energiekosten zien we niet verder stijgen in 2012." (L.V)