Bouwpromotoren moeten voortaan op renovatieprojecten 21 procent btw aanrekenen. Dat blijkt uit een beslissing van de centrale btw-diensten, meldt De Tijd. Die beslissing zal de prijs van veel volledig vernieuwde appartementen aanzienlijk opdrijven.

In de grote steden herontwikkelen bouwpromotoren tal van projecten tot residentieel vastgoed. Die volledig vernieuwde appartementen werden tot nu toe gecommercialiseerd tegen het gunstige btw-tarief van 6 procent. Om de koper maximaal te laten profiteren van dat verlaagde btw-tarief werd het aankoopcontract opgesplitst in een contract voor de aankoop van een deel van het oude gebouw en een aannemingscontract. Het aannemingscontract geniet van een verlaagd btw-tarief, terwijl de aankoop van het oude gedeelte onderworpen is aan registratierechten.

"Maar die werkwijze werd door de fiscus doorprikt", zegt Danny Stas, advocaat bij Laga. "Een dergelijke commercialisatie wordt voortaan beschouwd als een verkoop op plan, waardoor 21 procent btw op het geheel moet worden betaald. Projecten waarvoor de fiscus eerder zijn formele of stilzwijgende toestemming gaf, blijven wel nog genieten van het 6 procenttarief."

Bouwpromotoren moeten voortaan op renovatieprojecten 21 procent btw aanrekenen. Dat blijkt uit een beslissing van de centrale btw-diensten, meldt De Tijd. Die beslissing zal de prijs van veel volledig vernieuwde appartementen aanzienlijk opdrijven. In de grote steden herontwikkelen bouwpromotoren tal van projecten tot residentieel vastgoed. Die volledig vernieuwde appartementen werden tot nu toe gecommercialiseerd tegen het gunstige btw-tarief van 6 procent. Om de koper maximaal te laten profiteren van dat verlaagde btw-tarief werd het aankoopcontract opgesplitst in een contract voor de aankoop van een deel van het oude gebouw en een aannemingscontract. Het aannemingscontract geniet van een verlaagd btw-tarief, terwijl de aankoop van het oude gedeelte onderworpen is aan registratierechten. "Maar die werkwijze werd door de fiscus doorprikt", zegt Danny Stas, advocaat bij Laga. "Een dergelijke commercialisatie wordt voortaan beschouwd als een verkoop op plan, waardoor 21 procent btw op het geheel moet worden betaald. Projecten waarvoor de fiscus eerder zijn formele of stilzwijgende toestemming gaf, blijven wel nog genieten van het 6 procenttarief."