Die wet stelt dat de hoofdelijke aansprakelijkheid van aannemers voor RSZ- of fiscale schulden ook geldt voor bouwondernemingen die voor een herstructurering een beroep doen op de wet op de continuïteit van ondernemingen (WCO).

"De aanpassing gebeurt op vraag van de RSZ en de fiscus", zegt de woordvoerder van CD&V. "Er gaat blijkbaar te veel overheidsgeld verloren door de opschorting van betaling in het kader van een herstructurering." N-VA-kamerlid Zuhal Demir: "Als dit principe het haalt, kunnen bouwbedrijven een herstructurering onder gerechtelijke begeleiding wel vergeten. Welke aannemer zal nog een beroep doen op de WCO als hij na een faillissement persoonlijk moet opdraaien voor een deel van de schulden?"

Recent keurde de Commissie Sociale Zaken het voorstel al goed, met uitzondering van de N-VA. Dat gebeurde tegen het advies van de Nationale Arbeidsraad.

Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van de beroepsorganisatie Bouwunie: "Ondernemers die een tegenslag hebben, moeten een tweede kans krijgen via de WCO. Dat zal voortaan enkel kunnen als ze daarnaast ook een afbetalingsplan met de fiscus en de RSZ kunnen onderhandelen." Hij vindt dat niet eens zo erg. "We vrezen dat sommige aannemers de WCO systematisch misbruiken, zo keer op keer onder de prijs gaan van de bonafide ondernemers en heel de sector verzieken."

H.B.

Die wet stelt dat de hoofdelijke aansprakelijkheid van aannemers voor RSZ- of fiscale schulden ook geldt voor bouwondernemingen die voor een herstructurering een beroep doen op de wet op de continuïteit van ondernemingen (WCO). "De aanpassing gebeurt op vraag van de RSZ en de fiscus", zegt de woordvoerder van CD&V. "Er gaat blijkbaar te veel overheidsgeld verloren door de opschorting van betaling in het kader van een herstructurering." N-VA-kamerlid Zuhal Demir: "Als dit principe het haalt, kunnen bouwbedrijven een herstructurering onder gerechtelijke begeleiding wel vergeten. Welke aannemer zal nog een beroep doen op de WCO als hij na een faillissement persoonlijk moet opdraaien voor een deel van de schulden?"Recent keurde de Commissie Sociale Zaken het voorstel al goed, met uitzondering van de N-VA. Dat gebeurde tegen het advies van de Nationale Arbeidsraad. Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van de beroepsorganisatie Bouwunie: "Ondernemers die een tegenslag hebben, moeten een tweede kans krijgen via de WCO. Dat zal voortaan enkel kunnen als ze daarnaast ook een afbetalingsplan met de fiscus en de RSZ kunnen onderhandelen." Hij vindt dat niet eens zo erg. "We vrezen dat sommige aannemers de WCO systematisch misbruiken, zo keer op keer onder de prijs gaan van de bonafide ondernemers en heel de sector verzieken." H.B.