'Ghent takes the lead', titelt internationaal vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) zijn jongste rapport over de Vlaamse kantorenmarkten. 2013 verliep volgens JLL moeilijker dan verwacht. De kantooropname in de Vlaamse steden blijft wellicht onder het niveau van 2012 en ook het vijfjaargemiddelde wordt niet gehaald.

Vooral de Antwerpse kantoormarkt presteerde zwak, met minder en kleinere transacties. Gent is de uitzondering. In de eerste negen maanden van dit jaar is in de Arteveldestad 39.400 m2 kantoorruimte opgenomen, iets meer dan het volume van heel 2012 (36.000m2). En ook meer dan in Antwerpen waar de take-up voorlopig slechts 31.000 m2 bedraagt (tegenover 89.600 voor heel 2012). Met 150 euro/m2/jaar ligt voor het eerst ook de tophuurprijs in Gent hoger dan in Antwerpen (145 euro/m2/jaar).

Volgens Ralph Schellen, hoofd van de kantoorafdeling Vlaanderen van JLL, is de sterke Gentse prestatie voor een belangrijk deel te verklaren door het aanbod: "In Gent zijn onlangs enkele belangrijke kantoorontwikkelingen op de markt gekomen. In Antwerpen zitten de grote projecten nog in de planningsfase. Als die gerealiseerd zijn, zullen grote bedrijven ook in Antwerpen de keuze maken naar een efficiënter gebouw te verhuizen."

Investeringen: Antwerpen boven

De investeringsmarkt in Vlaanderen presteerde wel goed in 2013. Het jaartotaal ligt voorlopig op 599 miljoen euro, een stijging met 32 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2012. De belangrijkste investeringen in kantoren vonden in Antwerpen plaats. Zo verwierf de vastgoedbevak Befimmo het AMCA-gebouw voor een prijs van 110 miljoen euro euro en betaalde Baloise Insurance 30 miljoen euro voor het gebouw (in aanbouw) van GDF Suez (Kievit 2). (LV)

'Ghent takes the lead', titelt internationaal vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) zijn jongste rapport over de Vlaamse kantorenmarkten. 2013 verliep volgens JLL moeilijker dan verwacht. De kantooropname in de Vlaamse steden blijft wellicht onder het niveau van 2012 en ook het vijfjaargemiddelde wordt niet gehaald. Vooral de Antwerpse kantoormarkt presteerde zwak, met minder en kleinere transacties. Gent is de uitzondering. In de eerste negen maanden van dit jaar is in de Arteveldestad 39.400 m2 kantoorruimte opgenomen, iets meer dan het volume van heel 2012 (36.000m2). En ook meer dan in Antwerpen waar de take-up voorlopig slechts 31.000 m2 bedraagt (tegenover 89.600 voor heel 2012). Met 150 euro/m2/jaar ligt voor het eerst ook de tophuurprijs in Gent hoger dan in Antwerpen (145 euro/m2/jaar). Volgens Ralph Schellen, hoofd van de kantoorafdeling Vlaanderen van JLL, is de sterke Gentse prestatie voor een belangrijk deel te verklaren door het aanbod: "In Gent zijn onlangs enkele belangrijke kantoorontwikkelingen op de markt gekomen. In Antwerpen zitten de grote projecten nog in de planningsfase. Als die gerealiseerd zijn, zullen grote bedrijven ook in Antwerpen de keuze maken naar een efficiënter gebouw te verhuizen." Investeringen: Antwerpen boven De investeringsmarkt in Vlaanderen presteerde wel goed in 2013. Het jaartotaal ligt voorlopig op 599 miljoen euro, een stijging met 32 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2012. De belangrijkste investeringen in kantoren vonden in Antwerpen plaats. Zo verwierf de vastgoedbevak Befimmo het AMCA-gebouw voor een prijs van 110 miljoen euro euro en betaalde Baloise Insurance 30 miljoen euro voor het gebouw (in aanbouw) van GDF Suez (Kievit 2). (LV)