Voor wie een aantal 'kleine' werkzaamheden wil uitvoeren - zoals een veranda, tuinhuisje of garage - geldt er sinds 1 december 2010 enkel nog een meldingsplicht. Dat besluit van de Vlaamse regering stuit nu op onbegrip bij de gemeenten, die vrezen voor meer burenruzies en bouwovertredingen.

Schauvliege
Eerder raakte al bekend dat de gemeente Evergem, thuisbasis van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), beslist heeft om de oorspronkelijke bouwvergunning en de daaraan gekoppelde procedure in stand te houden. Dat de versoepeling van de bouwregels hierdoor wordt genegeerd, is mogelijk doordat gemeenten individueel het recht hebben om van de Vlaamse richtlijn af te wijken. Minister Schauvliege was tot 2009 schepen van Ruimtelijke Ordening van Evergem. Vandaag is ze gewoon gemeenteraadslid. Schauvliege, die het besluit van Vlaamse regering over de meldingsplicht voor kleinere werkzaamheden mee goedkeurde, onthield zich in de gemeenteraad van Evergem bij de stemming die het Vlaams besluit terugschroeft.

Volgens De Standaard zou het voorbeeld van Evergem snel navolging kunnen krijgen. Uit een enquête van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijkt namelijk dat 70 procent van de stedenbouwkundige ambtenaren - dat zijn de lokale experts in vergunningenbeleid - vindt dat het invoeren van de meldingsplicht geen meerwaarde heeft. Integendeel, de ambtenaren noemen de nieuwe regels onduidelijk en complex, waardoor burgers ten onrechte de indruk krijgen dat alles geoorloofd is. De ambtenaren vrezen bovendien dat de nieuwe regelgeving extra werklast meebrengt.

Behalve Evergem nemen ook de gemeentebesturen van Aartselaar, Dilbeek, Hemiksem, Herenthout, en Hoogstraten, Maasmechelen en Rijkevorsel het herinvoeren van de oude regels in overweging. Ook Antwerpen, Gent, Genk en Eeklo hebben hun ongenoegen al laten blijken.

MuytersVlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) blijft er evenwel van overtuigd dat soepele regels zullen leiden tot minder administratie. In een reactie op de kritiek op de nieuwe regels verklaarde hij dinsdag dat het systeem nu eenvoudiger is dan eerst een vergunningsvraag in te dienen om daarna een toelating te krijgen. De minister wees er in dat verband op dat de versoepeling uitgaat van een 'verantwoordelijke burger'. De kritiek van de gemeenten schrijft Muyters toe aan de angst voor verandering, die hij vergelijkt met 'koudwatervrees'.

Voor wie een aantal 'kleine' werkzaamheden wil uitvoeren - zoals een veranda, tuinhuisje of garage - geldt er sinds 1 december 2010 enkel nog een meldingsplicht. Dat besluit van de Vlaamse regering stuit nu op onbegrip bij de gemeenten, die vrezen voor meer burenruzies en bouwovertredingen.Schauvliege Eerder raakte al bekend dat de gemeente Evergem, thuisbasis van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), beslist heeft om de oorspronkelijke bouwvergunning en de daaraan gekoppelde procedure in stand te houden. Dat de versoepeling van de bouwregels hierdoor wordt genegeerd, is mogelijk doordat gemeenten individueel het recht hebben om van de Vlaamse richtlijn af te wijken. Minister Schauvliege was tot 2009 schepen van Ruimtelijke Ordening van Evergem. Vandaag is ze gewoon gemeenteraadslid. Schauvliege, die het besluit van Vlaamse regering over de meldingsplicht voor kleinere werkzaamheden mee goedkeurde, onthield zich in de gemeenteraad van Evergem bij de stemming die het Vlaams besluit terugschroeft.Volgens De Standaard zou het voorbeeld van Evergem snel navolging kunnen krijgen. Uit een enquête van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijkt namelijk dat 70 procent van de stedenbouwkundige ambtenaren - dat zijn de lokale experts in vergunningenbeleid - vindt dat het invoeren van de meldingsplicht geen meerwaarde heeft. Integendeel, de ambtenaren noemen de nieuwe regels onduidelijk en complex, waardoor burgers ten onrechte de indruk krijgen dat alles geoorloofd is. De ambtenaren vrezen bovendien dat de nieuwe regelgeving extra werklast meebrengt.Behalve Evergem nemen ook de gemeentebesturen van Aartselaar, Dilbeek, Hemiksem, Herenthout, en Hoogstraten, Maasmechelen en Rijkevorsel het herinvoeren van de oude regels in overweging. Ook Antwerpen, Gent, Genk en Eeklo hebben hun ongenoegen al laten blijken. MuytersVlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) blijft er evenwel van overtuigd dat soepele regels zullen leiden tot minder administratie. In een reactie op de kritiek op de nieuwe regels verklaarde hij dinsdag dat het systeem nu eenvoudiger is dan eerst een vergunningsvraag in te dienen om daarna een toelating te krijgen. De minister wees er in dat verband op dat de versoepeling uitgaat van een 'verantwoordelijke burger'. De kritiek van de gemeenten schrijft Muyters toe aan de angst voor verandering, die hij vergelijkt met 'koudwatervrees'.