De Franse vastgoedmarkt is verkouden. Vooral de tweede verblijven zijn de crisis van 2008 nooit te boven gekomen. De prijzen storten niet in, maar de kopers zijn aan zet en hebben keuze te over.

Volgens de Franse notarissen is het aantal verkochte woningen in Frankrijk vorig jaar gedaald met 12 procent tegenover 2011. Het had nog erger kunnen zijn, want begin 2012 kreeg de markt een boost door de aankondiging van de nieuwe meerwaardebelasting bij de verkoop van vastgoed. Anders zou de daling van het aantal transacties wellicht zijn opgelopen tot 20 procent. De prijzen hielden zich beter overeind. In het vierde kwartaal ging de mediaan van de prijzen van appartementen achteruit met 1,3 procent en die van de huizen met 2,1 procent tegenover dezelfde periode in 2011.

Die terugval zal nog wel even aanhouden, voorspelt Crédit Foncier, dat is gespecialiseerd in het verstrekken van hypothecaire leningen. Crédit Agricole onderstreept dat de marktfundamenten nog altijd gunstig zijn: de vraag blijft sterk, er is geen overaanbod of een kredietbubbel, en de rente staat historisch laag. "Er is geen reden om te gewagen van een crisis", zegt Laurent Vimont, de voorzitter van Century 21 France. "In 2011 bereikte het aantal transacties een historisch hoogtepunt: ongeveer 850.000 verkopen, tegenover 650.000 in 2011. Als het in juli 34 graden is, spreekt men van een hittegolf. Wil dat dan zeggen dat het koud is als het een jaar later maar 26 graden is? Ik denk het niet. Uiteraard dalen de prijzen lichtjes, maar we zijn ver verwijderd van de apocalyps die sommige economen hebben voorspeld."

"De voorbije jaren is de markt te veel gestegen, er heerste euforie", aldus Vimont. "Nu botst ze tegen een glazen plafond en krijgt ze een neerwaartse correctie te verwerken. Wellicht krijgen we de komende jaren te maken met stagnerende prijzen en zelfs met prijsdalingen, als de rente zou begint te stijgen."

In de nieuwbouw is de toestand anders. Daar zijn de prijzen niet gezakt, omdat de Franse projectontwikkelaars er aandachtig op toezien dat er geen overaanbod ontstaat. "Projectontwikkelaars bouwen enkel als alles verkocht is. Er is dus geen overschot", zegt Vimont. "Als niet meer dan 60 procent wordt gereserveerd, wordt de werf geschrapt." In 2012 daalde de ontwikkeling van woningprojecten met 20 procent. Ook tijdens het eerste kwartaal nam het aantal nieuw opgestarte werven af met 11,2 procent. Experts verwachten wel een heropleving in 2014.

Benoît Mathieu

Het volledige artikel over de Franse vastgoedmarkt leest u deze week in Trends.

De Franse vastgoedmarkt is verkouden. Vooral de tweede verblijven zijn de crisis van 2008 nooit te boven gekomen. De prijzen storten niet in, maar de kopers zijn aan zet en hebben keuze te over.Volgens de Franse notarissen is het aantal verkochte woningen in Frankrijk vorig jaar gedaald met 12 procent tegenover 2011. Het had nog erger kunnen zijn, want begin 2012 kreeg de markt een boost door de aankondiging van de nieuwe meerwaardebelasting bij de verkoop van vastgoed. Anders zou de daling van het aantal transacties wellicht zijn opgelopen tot 20 procent. De prijzen hielden zich beter overeind. In het vierde kwartaal ging de mediaan van de prijzen van appartementen achteruit met 1,3 procent en die van de huizen met 2,1 procent tegenover dezelfde periode in 2011.Die terugval zal nog wel even aanhouden, voorspelt Crédit Foncier, dat is gespecialiseerd in het verstrekken van hypothecaire leningen. Crédit Agricole onderstreept dat de marktfundamenten nog altijd gunstig zijn: de vraag blijft sterk, er is geen overaanbod of een kredietbubbel, en de rente staat historisch laag. "Er is geen reden om te gewagen van een crisis", zegt Laurent Vimont, de voorzitter van Century 21 France. "In 2011 bereikte het aantal transacties een historisch hoogtepunt: ongeveer 850.000 verkopen, tegenover 650.000 in 2011. Als het in juli 34 graden is, spreekt men van een hittegolf. Wil dat dan zeggen dat het koud is als het een jaar later maar 26 graden is? Ik denk het niet. Uiteraard dalen de prijzen lichtjes, maar we zijn ver verwijderd van de apocalyps die sommige economen hebben voorspeld.""De voorbije jaren is de markt te veel gestegen, er heerste euforie", aldus Vimont. "Nu botst ze tegen een glazen plafond en krijgt ze een neerwaartse correctie te verwerken. Wellicht krijgen we de komende jaren te maken met stagnerende prijzen en zelfs met prijsdalingen, als de rente zou begint te stijgen."In de nieuwbouw is de toestand anders. Daar zijn de prijzen niet gezakt, omdat de Franse projectontwikkelaars er aandachtig op toezien dat er geen overaanbod ontstaat. "Projectontwikkelaars bouwen enkel als alles verkocht is. Er is dus geen overschot", zegt Vimont. "Als niet meer dan 60 procent wordt gereserveerd, wordt de werf geschrapt." In 2012 daalde de ontwikkeling van woningprojecten met 20 procent. Ook tijdens het eerste kwartaal nam het aantal nieuw opgestarte werven af met 11,2 procent. Experts verwachten wel een heropleving in 2014.Benoît MathieuHet volledige artikel over de Franse vastgoedmarkt leest u deze week in Trends.