Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn, maar wie nu al energiezuinig bouwt geniet van een aanzienlijke financiële ondersteuning, klinkt het in een persbericht.

Bouwen volgens de BEN-norm wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze erg weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt hoofdzakelijk gehaald uit groene energiebronnen. De BEN-norm wordt momenteel al behaald door één op de 25 nieuwe woningen.

Mensen die vandaag al Bijna-EnergieNeutraal bouwen genieten, naast een lagere energiefactuur, van financiële ondersteuning: een eenmalige premie van 2.300 euro via de netbeheerder en vijf jaar lang 100 procent korting op de onroerende voorheffing.

Bovendien bieden al twee banken een voordelig BEN-krediet aan; nog twee banken hebben de intentie om dit ook te doen.

Op de nieuwe website www.IedereenBen.be loodst coach Ben kandidaat-bouwers door de verschillende stappen om hun woning BEN te maken: van "dak en vloer", over "buitenmuren", "glas, ramen en deuren" en "ventilatie" tot "verwarming en hernieuwbare energie". (Belga/NS)

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn, maar wie nu al energiezuinig bouwt geniet van een aanzienlijke financiële ondersteuning, klinkt het in een persbericht.Bouwen volgens de BEN-norm wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze erg weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt hoofdzakelijk gehaald uit groene energiebronnen. De BEN-norm wordt momenteel al behaald door één op de 25 nieuwe woningen. Mensen die vandaag al Bijna-EnergieNeutraal bouwen genieten, naast een lagere energiefactuur, van financiële ondersteuning: een eenmalige premie van 2.300 euro via de netbeheerder en vijf jaar lang 100 procent korting op de onroerende voorheffing. Bovendien bieden al twee banken een voordelig BEN-krediet aan; nog twee banken hebben de intentie om dit ook te doen. Op de nieuwe website www.IedereenBen.be loodst coach Ben kandidaat-bouwers door de verschillende stappen om hun woning BEN te maken: van "dak en vloer", over "buitenmuren", "glas, ramen en deuren" en "ventilatie" tot "verwarming en hernieuwbare energie". (Belga/NS)