Sinds juli 2008 is een keuringsattest van de elektrische installatie verplicht als u een huis wilt verkopen.De controles vallen in 99 procent van de gevallen negatief uit, zegt BTV, een van de grootste officieel erkende controleorganismen in België.

De koper van een huis met een negatieve keuring krijgt tijd om aanpassingen te doen en een nieuwe keuring aan te vragen. Gebeurt dat niet, dan moet er een proces-verbaal volgen dat naar het parket wordt gestuurd.

Sinds het invoeren van de verplichte maatregel werd evenwel nog geen enkele keer een pv opgesteld. "De federale overheidsdienst Economie heeft onvoldoende mensen om dat soort controles uit te voeren", luidt het op het kabinet van minister Paul Magnette (PS).

Een overheidssanctie komt er misschien niet, maar het ontbreken van een attest kan toch tot problemen leiden, klinkt het nog. "Wanneer er brand uitbreekt en je kunt geen attest voorleggen, dan kan dat problemen opleveren met de verzekeringsmaatschappij." De minister is niet van plan aanpassingen door te voeren. "Er worden nu heel wat installaties afgekeurd, maar dat zal er binnen een paar jaar wel voor zorgen dat de kwaliteit van die installaties gevoelig verbetert", aldus zijn woordvoerster.

In een reactie vraagt senaatsfractieleider voor Open Vld Bart Tommelein minister Magnette om een herevaluatie van de criteria van het elektriciteitsattest, waarbij enkel daadwerkelijk brandgevaar het criterium mag zijn en niet "allerhande absurde eisen die niets bijdragen tot het verhogen van de daadwerkelijke brandveiligheid van een woning". "Als het grootste keuringsorganisme van het land zelf aangeeft dat in 99 procent van de gevallen de controle negatief uitvalt, kan ik niet anders dan besluiten dat er iets ernstig fout loopt", aldus Tommelein.

Sinds juli 2008 is een keuringsattest van de elektrische installatie verplicht als u een huis wilt verkopen.De controles vallen in 99 procent van de gevallen negatief uit, zegt BTV, een van de grootste officieel erkende controleorganismen in België.De koper van een huis met een negatieve keuring krijgt tijd om aanpassingen te doen en een nieuwe keuring aan te vragen. Gebeurt dat niet, dan moet er een proces-verbaal volgen dat naar het parket wordt gestuurd. Sinds het invoeren van de verplichte maatregel werd evenwel nog geen enkele keer een pv opgesteld. "De federale overheidsdienst Economie heeft onvoldoende mensen om dat soort controles uit te voeren", luidt het op het kabinet van minister Paul Magnette (PS).Een overheidssanctie komt er misschien niet, maar het ontbreken van een attest kan toch tot problemen leiden, klinkt het nog. "Wanneer er brand uitbreekt en je kunt geen attest voorleggen, dan kan dat problemen opleveren met de verzekeringsmaatschappij." De minister is niet van plan aanpassingen door te voeren. "Er worden nu heel wat installaties afgekeurd, maar dat zal er binnen een paar jaar wel voor zorgen dat de kwaliteit van die installaties gevoelig verbetert", aldus zijn woordvoerster. In een reactie vraagt senaatsfractieleider voor Open Vld Bart Tommelein minister Magnette om een herevaluatie van de criteria van het elektriciteitsattest, waarbij enkel daadwerkelijk brandgevaar het criterium mag zijn en niet "allerhande absurde eisen die niets bijdragen tot het verhogen van de daadwerkelijke brandveiligheid van een woning". "Als het grootste keuringsorganisme van het land zelf aangeeft dat in 99 procent van de gevallen de controle negatief uitvalt, kan ik niet anders dan besluiten dat er iets ernstig fout loopt", aldus Tommelein.