Ouders van studerende kinderen die op kot gaan, huren meestal het studentenkot.

Het gaat dan in principe over kortlopende huurcontracten (tien maanden of één jaar). Als uw zoon of dochter in hetzelfde kot wil blijven, dan zal het huurcontract elk jaar opnieuw moeten worden verlengd.

De huurprijs kan op die manier jaarlijks worden aangepast, lees: worden verhoogd. Zo zijn de huurprijzen van studentenkamers de laatste jaren gevoelig gestegen en betaalt u momenteel gemiddeld 250 à 300 EUR per maand. Vooral de prijzen van de studentenkoten in Gent zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Steeds meer huurcontracten voor een studentenkamer hebben een looptijd van één jaar in plaats van tien maanden (de duur van een academiejaar). Als uw zoon of dochter dan slaagt in eerste zit, huurt u eigenlijk twee maanden voor niets.

Een studie van vastgoedbureau Century 21 leert ons dat steeds meer ouders een kot kopen voor hun studerende kinderen in plaats van er een te huren en dat als gevolg van de stijgende huurprijzen. Een andere reden is het feit dat mensen in tijden van crisis kiezen voor zekerheid en liever investeren in vastgoed dan bijvoorbeeld in risicovolle aandelen.

Bovendien is het voor ouders die meerdere studerende kinderen op kot hebben, voordeliger om een appartement te kopen waar meerdere personen kunnen verblijven. Ook dat is een verklaring voor de toenemende aankopen van studentenkoten.

Ouders van studerende kinderen die op kot gaan, huren meestal het studentenkot. Het gaat dan in principe over kortlopende huurcontracten (tien maanden of één jaar). Als uw zoon of dochter in hetzelfde kot wil blijven, dan zal het huurcontract elk jaar opnieuw moeten worden verlengd. De huurprijs kan op die manier jaarlijks worden aangepast, lees: worden verhoogd. Zo zijn de huurprijzen van studentenkamers de laatste jaren gevoelig gestegen en betaalt u momenteel gemiddeld 250 à 300 EUR per maand. Vooral de prijzen van de studentenkoten in Gent zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Steeds meer huurcontracten voor een studentenkamer hebben een looptijd van één jaar in plaats van tien maanden (de duur van een academiejaar). Als uw zoon of dochter dan slaagt in eerste zit, huurt u eigenlijk twee maanden voor niets. Een studie van vastgoedbureau Century 21 leert ons dat steeds meer ouders een kot kopen voor hun studerende kinderen in plaats van er een te huren en dat als gevolg van de stijgende huurprijzen. Een andere reden is het feit dat mensen in tijden van crisis kiezen voor zekerheid en liever investeren in vastgoed dan bijvoorbeeld in risicovolle aandelen. Bovendien is het voor ouders die meerdere studerende kinderen op kot hebben, voordeliger om een appartement te kopen waar meerdere personen kunnen verblijven. Ook dat is een verklaring voor de toenemende aankopen van studentenkoten.