Ecco Nova wil met duurzame vastgoedprojecten burenprotest ombuigen tot investeringen

QUENTIN SIZAIRE EN PIERRE-YVES PIRLOT "Wij hopen met onze crowdlending- campagnes NIMBY te transformeren in YIMBY ofwel yes, in my backyard."

Het crowdfundingplatform Ecco Nova wil zijn ervaring in hernieuwbare-energieprojecten nu ook inzetten om duurzame vastgoedprojecten te ondersteunen. Het krijgt daarbij de steun van de groenestroomleverancier Eneco.

Ecco Nova is opgericht in 2016 en noemt zich het eerste duurzame crowdfundingplatform in België. Burgers die een goede belegging zoeken, kunnen via het platform investeren in projecten in hernieuwbare energie. Daar voegt de start-up uit Luik duurzame vastgoedprojecten aan toe.

“De keuze voor vastgoed is niet zo vreemd”, verklaart Quentin Sizaire, medestichter en managing partner van Ecco Nova. “Gebouwen zijn in Europa goed voor meer dan 40 procent van het energieverbruik. We moeten niet alleen inzetten op hernieuwbare energie, maar ook op betere energieprestaties.”

Voor nieuwbouw gelden al strenge energienormen, maar Ecco Nova wil de bouwheren nog verder doen gaan. “Wij letten niet alleen op het energieverbruik per vierkante meter, maar ook op de locatie van het project, de mobiliteit, de aanwezigheid van zonnepanelen, warmtepomp, enzovoort”, preciseert Pierre-Yves Pirlot, eveneens medeoprichter en managing partner van Ecco Nova. “Zulke investeringen verhogen natuurlijk de kostprijs van het project. Crowdlending kan dan een oplossing zijn.”

De grote spelers

Voorlopig maken vooral kleine en middelgrote spelers in de vastgoedsector gebruik van crowdfunding, maar Ecco Nova wil ook de grote vissen in die vijver verleiden. De interesse is er. In Wallonië en Brussel, maar nog meer in Vlaanderen. De belangrijkste drijfveer voor die grote vastgoedspelers is niet zozeer financiering te vinden voor hun projecten, maar wel de buurtbewoners mee krijgen in hun verhaal. Ze hopen zo minder tegenstand te ondervinden voor hun project en sneller hun vergunningen rond te krijgen.

“Bezwaar van de buurt is zowel voor projecten in duurzame energie als voor vastgoedprojecten een probleem”, beseft Pirlot. “Het is belangrijk de positieve boodschap te brengen en de buurt te overtuigen van de meerwaarde van het project. Wij hopen met onze crowdlendingcampagnes NIMBY ( not in my backyard, nvdr) te transformeren in YIMBY, yes, in my backyard.”

Daarvoor gaat Ecco Nova de boer op. Het praat met buurtbewoners. “Dat lijkt paradoxaal voor een digitaal bedrijf”, erkent Pirlot. “Maar we onderscheiden ons daarmee van onze concurrenten. We merken dat de digitale aanpak in combinatie met contact op het terrein helpt bij de acceptatie.”

Lokale verankering

Ecco Nova organiseert informatiesessies waarop het alle buurtbewoners uitnodigt. Daar stelt het ook de mogelijkheid voor te investeren in het project. De infosessies geven omwonenden de kans met een derde over het project praten. Vaak verloopt het debat dan rustiger dan wanneer de promotor zelf zijn project komt voorstellen. “Na afloop kunnen geïnteresseerden zich aanmelden op ons platform”, stelt Sizaire. “Zo krijgen we een lijst van geïnteresseerden, nog voor de vergunningen er zijn. Die interesse uit de buurt legt ook een gewicht in de schaal bij de vergunningsaanvraag door de promotor.”

Zodra de vergunningen in orde zijn, begint de crowdlendingcampagne. Eerst krijgen de omwonenden exclusief de mogelijkheid te investeren. Later mag iedereen meedoen. “Achter Ecco Nova zit geen durfkapitaalgroep of businessangel”, benadrukt Pirlot. “Wij zoeken op het terrein investeerders. Dat onderscheidt ons van anderen.”

Projectontwikkelaars lijken de formule van Ecco Nova interessant te vinden, vooral voor projecten als de reconversie van oude industriële sites. Simon Dejemeppe, acquisition manager bij Eaglestone Investment, ziet er mogelijkheden in voor de promotie van projecten en om te zien of er interesse voor is bij investeerders. “Maar ze verandert niets aan de complexiteit en de duur van de aanvraagprocedures”, benadrukt hij. “Ik vraag me af of de benadering van Ecco Nova impact kan hebben op de beslissing van de vergunnende overheid. Zo’n participatief platform kan misschien een duwtje geven, maar het weegt niet genoeg om de beslissing te beïnvloeden.”

Een sterke partner

Ecco Nova hoopt dat vastgoedprojecten op termijn het onderwerp van een derde tot de helft van zijn campagnes uitmaken. “In Duitsland draait al meer dan 60 procent van de crowdfundingcampagnes rond vastgoedprojecten”, weet Pirlot. In België is het fenomeen nog vrij onbekend. Dat heeft ook te maken met de wetgeving. In juni is wel een belangrijke drempel weggewerkt. Platformen die een licentie hebben, mogen sindsdien tot 5 miljoen euro per project ophalen. Eerder was dat 300.000 euro. Daar spring je niet ver mee voor een vastgoedproject.

Eneco gelooft erin. In november stapte de groenestroomleverancier in het kapitaal van Ecco Nova. Daarmee beschikt de start-up meteen over een pijplijn van groene projecten. “We beseffen dat ons model zijn leefbaarheid nog moet bewijzen”, zegt Pirlot. “Met Eneco hebben we een sterke partner met een gemeenschappelijk DNA. De projecten en de marketingexpertise van Eneco zullen onze groei ondersteunen.”

Als het aan Eneco ligt, komt die groei er snel. “We zijn actief in Nederland en Duitsland, en willen Ecco Nova ook daar lanceren”, stelt Bernard Nobels, business innovation manager bij Eneco.

De groenestroomleverancier heeft een miljoen klanten in België. Die wil Eneco aanzetten te investeren in de projecten die Ecco Nova ondersteunt. “We hadden een betrouwbaar platform als dat van Ecco Nova nodig”, besluit Nobels. “Het is heel belangrijk dat de omwonenden nieuwe projecten omarmen. Dat weegt mee in de beslissing van de lokale overheden. Want velen zijn voor de energietransitie en duurzame projecten, maar weinigen willen ze in hun achtertuin.”

VOLVO GENT De zonnepanelen op het dak van Volvo Cars Gent zijn volledig gefinancierd door buurtbewoners en medewerkers van de fabriek.
VOLVO GENT De zonnepanelen op het dak van Volvo Cars Gent zijn volledig gefinancierd door buurtbewoners en medewerkers van de fabriek.
VOLVO GENT De zonnepanelen op het dak van Volvo Cars Gent zijn volledig gefinancierd door buurtbewoners en medewerkers van de fabriek.
VOLVO GENT De zonnepanelen op het dak van Volvo Cars Gent zijn volledig gefinancierd door buurtbewoners en medewerkers van de fabriek.
Trends Vastgoedgids lente 2019
Trends Vastgoedgids lente 2019© .

Partner Content