De nieuwste prijsstatistieken van de Notarissen tonen nog geen verzwakking van de woningmarkt. Appartementen werden het voorbije jaar wel goedkoper.

In 2012 kostte een woonhuis in België gemiddeld 226.814 euro, een stijging met 5,8% in vergelijking met 2011. De prijsstijging deed zich voor in alle drie de gewesten, maar was het meest uitgesproken in Brussel (+10,7 %). In Vlaanderen bedroeg de klim 6,7 %, in Wallonië 3,6 %. In Brussel zijn de woningen ook het duurst. De gemiddelde woning ging er voor 403.920 euro van de hand, tegenover gemiddelde woningprijzen van 244.695 euro in Vlaanderen en 171.066 euro in Wallonië.

De voorspelde prijscorrectie op de Belgische woningmarkt laat dus nog op zich wachten. Ook de evolutie van het aantal vastgoedtransacties wijst op het eerst gezicht nog niet in de richting van een malaise. Het aantal transacties steeg het voorbije jaar nog met 1,1 %. Het jaareinde was wel minder: na een sterke maand oktober daalde het aantal transacties in november en december met 9,9% in vergelijking met 2011.

Op de appartementenmarkt staan de prijzen wel onder druk, maar alleen in Vlaanderen. De gemiddelde appartementsprijs daalde er met 2,2 % tot 203.168 euro.

Recentste cijfers

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat verzamelt de prijsgegevens elektronisch op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst, doorgaans is dat 3 à 4 maanden voor de ondertekening van de akte. De cijfers van de notarissen lopen daardoor voor op de officiële cijfers van de FOD Economie. Bovendien nemen de notarissen ook de prijsgegevens van nieuwbouwwoningen- en appartementen op in hun statistieken. De cijfers van de FOD Economie beperken zich tot de markt van de bestaande woningen. (LV)

De nieuwste prijsstatistieken van de Notarissen tonen nog geen verzwakking van de woningmarkt. Appartementen werden het voorbije jaar wel goedkoper. In 2012 kostte een woonhuis in België gemiddeld 226.814 euro, een stijging met 5,8% in vergelijking met 2011. De prijsstijging deed zich voor in alle drie de gewesten, maar was het meest uitgesproken in Brussel (+10,7 %). In Vlaanderen bedroeg de klim 6,7 %, in Wallonië 3,6 %. In Brussel zijn de woningen ook het duurst. De gemiddelde woning ging er voor 403.920 euro van de hand, tegenover gemiddelde woningprijzen van 244.695 euro in Vlaanderen en 171.066 euro in Wallonië. De voorspelde prijscorrectie op de Belgische woningmarkt laat dus nog op zich wachten. Ook de evolutie van het aantal vastgoedtransacties wijst op het eerst gezicht nog niet in de richting van een malaise. Het aantal transacties steeg het voorbije jaar nog met 1,1 %. Het jaareinde was wel minder: na een sterke maand oktober daalde het aantal transacties in november en december met 9,9% in vergelijking met 2011. Op de appartementenmarkt staan de prijzen wel onder druk, maar alleen in Vlaanderen. De gemiddelde appartementsprijs daalde er met 2,2 % tot 203.168 euro. Recentste cijfers De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat verzamelt de prijsgegevens elektronisch op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst, doorgaans is dat 3 à 4 maanden voor de ondertekening van de akte. De cijfers van de notarissen lopen daardoor voor op de officiële cijfers van de FOD Economie. Bovendien nemen de notarissen ook de prijsgegevens van nieuwbouwwoningen- en appartementen op in hun statistieken. De cijfers van de FOD Economie beperken zich tot de markt van de bestaande woningen. (LV)