Een onderzoek van het stadsbestuur zelf waarover The Guardian bericht, heeft aangetoond dat in de Italiaanse hoofdstad 574 appartementen door het stadsbestuur onder de marktprijs werden verhuurd. Ver onder de marktprijs zelfs, want in bepaalde gevallen wordt verhuurd tegen lachwekkend lage prijzen.

Enkele voorbeelden? Voor een appartement vlak bij het Vaticaan wordt een huurprijs gerekend van 10 euro en 29 cent per maand. Een verblijf in een appartement met uitzicht op het Forum Romanum kost niet meer 23 euro en 36 cent per maand. Wonen in de straat van het Colosseum hoeft niet duurder te zijn dan 25 euro en 64 cent.

Nalatigheid van het stadsbestuur

Dat een dergelijke lage huurprijs mogelijk is in een van de meest bezochte hoofdsteden van Europa heeft volgens Italiaanse media te maken met nalatigheid van het stadsbestuur, dat nooit de moeite heeft genomen om de huurprijzen van de appartementen die het beheert te verhogen.

Tronca

Een droomappartement voor een habbekrats op een toplocatie? Niet voor lang meer, toch niet als het van de tijdelijke beheerder van de stad Francesco Paolo Tronca afhangt. Tronca is de tijdelijke vervanger van de onpopulaire burgemeester van Rome, Ignazio Marino, die in november aftrad. En het is Tronca die de opdracht heeft gegeven om de scheve situatie op de woonmarkt in de Italiaanse hoofdstad recht te trekken.

De spotgoedkope huurprijzen voor de appartementen die onder het beheer van de stad vallen, zullen met andere woorden aangepast worden in overeenstemming met de marktprijs. Overigens behoren de meeste van de betrokken huurders tot de middenklasse, die nu eenmaal niet in aanmerking komt voor sociale huisvesting. En dus zeker niet voor een huurwoning van enkele tientallen euro's op een toplocatie.

Ook huurders die hun spotgoedkope woning in het geheim hebben onderverhuurd, worden aangepakt. Hun huurovereenkomst wordt opgezegd.

De tijdelijke burgemeester Tronca blijft aan het roer tot de verkiezingen in juni. (BO)

Een onderzoek van het stadsbestuur zelf waarover The Guardian bericht, heeft aangetoond dat in de Italiaanse hoofdstad 574 appartementen door het stadsbestuur onder de marktprijs werden verhuurd. Ver onder de marktprijs zelfs, want in bepaalde gevallen wordt verhuurd tegen lachwekkend lage prijzen.Enkele voorbeelden? Voor een appartement vlak bij het Vaticaan wordt een huurprijs gerekend van 10 euro en 29 cent per maand. Een verblijf in een appartement met uitzicht op het Forum Romanum kost niet meer 23 euro en 36 cent per maand. Wonen in de straat van het Colosseum hoeft niet duurder te zijn dan 25 euro en 64 cent. Dat een dergelijke lage huurprijs mogelijk is in een van de meest bezochte hoofdsteden van Europa heeft volgens Italiaanse media te maken met nalatigheid van het stadsbestuur, dat nooit de moeite heeft genomen om de huurprijzen van de appartementen die het beheert te verhogen.Een droomappartement voor een habbekrats op een toplocatie? Niet voor lang meer, toch niet als het van de tijdelijke beheerder van de stad Francesco Paolo Tronca afhangt. Tronca is de tijdelijke vervanger van de onpopulaire burgemeester van Rome, Ignazio Marino, die in november aftrad. En het is Tronca die de opdracht heeft gegeven om de scheve situatie op de woonmarkt in de Italiaanse hoofdstad recht te trekken. De spotgoedkope huurprijzen voor de appartementen die onder het beheer van de stad vallen, zullen met andere woorden aangepast worden in overeenstemming met de marktprijs. Overigens behoren de meeste van de betrokken huurders tot de middenklasse, die nu eenmaal niet in aanmerking komt voor sociale huisvesting. En dus zeker niet voor een huurwoning van enkele tientallen euro's op een toplocatie.Ook huurders die hun spotgoedkope woning in het geheim hebben onderverhuurd, worden aangepakt. Hun huurovereenkomst wordt opgezegd.De tijdelijke burgemeester Tronca blijft aan het roer tot de verkiezingen in juni. (BO)