Volgens cijfers van de notarissen heeft de Belgische residentiële vastgoedmarkt een zwakke maand maart achter de rug. Dat vertaalde zich niet in een prijsdaling op de woningmarkt. Appartementen werden wel iets goedkoper.

De nieuwste Notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat geeft een diffuus beeld van de Belgische residentiële vastgoedmarkt. Op de woningmarkt lijkt er weinig aan de hand: de prijzen van woningen stegen nog met 3,1 procent op jaarbasis tot een gemiddelde prijs van 229.359 euro. Op de appartementenmarkt noteerden de notarissen een stabilisatie op jaarbasis, maar er was wel een lichte daling in vergelijking met eind 2012: van 203.488 naar 200.345 euro (-1,5%).

Verontrustender is de terugval van het aantal transacties. In vergelijking met het eerste trimester van 2012 daalde het aantal vastgoedtransacties begin dit jaar met 5,1 procent. Volgens de notarissen is een deel van de verklaring dat de maanden januari en februari 2012 uitzonderlijk goed waren. Maar ze stellen ook vast dat de maand maart van dit jaar erg zwak was: sinds de start van de Notarisbarometer in 2009 is het de maand maart met het minste aantal transacties.

Regionale verschillen

Bekeken per gewest, daalde de activiteit vooral in Wallonië (-7,9 %) en in Brussel (- 9%). In Vlaanderen bleef de terugval beperkt tot 2,9 procent. Limburg is de Vlaamse provincie met de grootste daling van het aantal transacties (-5,1%).

Ook de prijsevoluties vertonen opvallende regionale verschillen. Niet op de woningmarkt, daar liggen de prijsstijgingen op gewestelijk niveau in de lijn van de nationale evolutie. Op de appartementenmarkt valt de daling van de prijzen in Vlaanderen op (- 2,2% tot 200.000 euro). In Wallonië klommen de appartementsprijzen nog 6,7 procent hoger, tot een gemiddelde van 156.643 euro. In Brussel bedroeg de prijsklim van de appartementen zelfs 8,6 procent op jaarbasis. De gemiddelde prijs van een appartement in het hoofdstedelijk gewest bedraagt nu 223.631 euro.

Laurenz Verledens

Volgens cijfers van de notarissen heeft de Belgische residentiële vastgoedmarkt een zwakke maand maart achter de rug. Dat vertaalde zich niet in een prijsdaling op de woningmarkt. Appartementen werden wel iets goedkoper. De nieuwste Notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat geeft een diffuus beeld van de Belgische residentiële vastgoedmarkt. Op de woningmarkt lijkt er weinig aan de hand: de prijzen van woningen stegen nog met 3,1 procent op jaarbasis tot een gemiddelde prijs van 229.359 euro. Op de appartementenmarkt noteerden de notarissen een stabilisatie op jaarbasis, maar er was wel een lichte daling in vergelijking met eind 2012: van 203.488 naar 200.345 euro (-1,5%). Verontrustender is de terugval van het aantal transacties. In vergelijking met het eerste trimester van 2012 daalde het aantal vastgoedtransacties begin dit jaar met 5,1 procent. Volgens de notarissen is een deel van de verklaring dat de maanden januari en februari 2012 uitzonderlijk goed waren. Maar ze stellen ook vast dat de maand maart van dit jaar erg zwak was: sinds de start van de Notarisbarometer in 2009 is het de maand maart met het minste aantal transacties. Regionale verschillen Bekeken per gewest, daalde de activiteit vooral in Wallonië (-7,9 %) en in Brussel (- 9%). In Vlaanderen bleef de terugval beperkt tot 2,9 procent. Limburg is de Vlaamse provincie met de grootste daling van het aantal transacties (-5,1%). Ook de prijsevoluties vertonen opvallende regionale verschillen. Niet op de woningmarkt, daar liggen de prijsstijgingen op gewestelijk niveau in de lijn van de nationale evolutie. Op de appartementenmarkt valt de daling van de prijzen in Vlaanderen op (- 2,2% tot 200.000 euro). In Wallonië klommen de appartementsprijzen nog 6,7 procent hoger, tot een gemiddelde van 156.643 euro. In Brussel bedroeg de prijsklim van de appartementen zelfs 8,6 procent op jaarbasis. De gemiddelde prijs van een appartement in het hoofdstedelijk gewest bedraagt nu 223.631 euro. Laurenz Verledens