"Het is belangrijk dat we de gebalanceerde mix bewaren", klonk het voor een publiek van vastgoedbonzen en stadsambtenaren. "Zo hebben we vandaag jaarlijks 800.000 overnachtingen. Dat mag stijgen tot 1 miljoen, maar liefst niet meer. Het is niet de bedoeling dat Gent staat voor toerisme, toerisme, toerisme, zoals Brugge."

"Pas als we ook als een studenten - en havenstad geconcipiëerd worden, zijn we geslaagd", zei de burgemeester achteraf in een gesprek met Trends. "Wel is Gent een atypische stad. We spelen eigenlijk mee in een liga waar we gezien onze grootte niet echt thuishoren. Ik zetel bijvoorbeeld in het bestuur van Eurocities, naast mijn collega's van Kopenhagen en Warschau. In onze stadsmarketing doen we graag net dat ietsje meer. Dat bewijst ook onze 20-jarige aanwezigheid op de MIPIM."

De stand van Gent is al lang een vaste waarde in Cannes. Dit jaar doen er 150 bedrijven en organisaties aan mee. Nu donderdag organiseren Gent en Parijs een gemeenschappelijke conferentie, onder meer over de waterverbinding van Gent met de Seine. "We zijn de belangrijkste haven van Parijs", aldus Termont. "We brengen de goederen sneller en goedkoper naar de Franse hoofdstad dan Le Havre of Duinkerke. Dat mag weleens gezegd worden."

Ook de burgemeesters van Edinburg, Malmö en Utrecht kwamen op de conferentie aan bod. Wat heeft hij geleerd? "Dat zij net als ons niet te hoog willen grijpen. Middelgrote steden moeten vermijden vastgoedprojecten en infrastructuurwerken uit te bouwen op het niveau van een grootstad. Want dat zijn we niet. We moeten ook niet alles willen doen, maar ons gedragen naar ons historische DNA." (H.B.)

"Het is belangrijk dat we de gebalanceerde mix bewaren", klonk het voor een publiek van vastgoedbonzen en stadsambtenaren. "Zo hebben we vandaag jaarlijks 800.000 overnachtingen. Dat mag stijgen tot 1 miljoen, maar liefst niet meer. Het is niet de bedoeling dat Gent staat voor toerisme, toerisme, toerisme, zoals Brugge." "Pas als we ook als een studenten - en havenstad geconcipiëerd worden, zijn we geslaagd", zei de burgemeester achteraf in een gesprek met Trends. "Wel is Gent een atypische stad. We spelen eigenlijk mee in een liga waar we gezien onze grootte niet echt thuishoren. Ik zetel bijvoorbeeld in het bestuur van Eurocities, naast mijn collega's van Kopenhagen en Warschau. In onze stadsmarketing doen we graag net dat ietsje meer. Dat bewijst ook onze 20-jarige aanwezigheid op de MIPIM." De stand van Gent is al lang een vaste waarde in Cannes. Dit jaar doen er 150 bedrijven en organisaties aan mee. Nu donderdag organiseren Gent en Parijs een gemeenschappelijke conferentie, onder meer over de waterverbinding van Gent met de Seine. "We zijn de belangrijkste haven van Parijs", aldus Termont. "We brengen de goederen sneller en goedkoper naar de Franse hoofdstad dan Le Havre of Duinkerke. Dat mag weleens gezegd worden." Ook de burgemeesters van Edinburg, Malmö en Utrecht kwamen op de conferentie aan bod. Wat heeft hij geleerd? "Dat zij net als ons niet te hoog willen grijpen. Middelgrote steden moeten vermijden vastgoedprojecten en infrastructuurwerken uit te bouwen op het niveau van een grootstad. Want dat zijn we niet. We moeten ook niet alles willen doen, maar ons gedragen naar ons historische DNA." (H.B.)