Congressen ondersteunen Brusselse hotelmarkt

© istock

De Brusselse hotelmarkt blijft groeien. In 2013 nam het aantal toeristenverblijven sterk toe, maar op lange termijn is de conferentiebusiness de belangrijkste groeimotor.

In een recente studie noemt de internationale vastgoedadviseur CBRE de Brusselse hotelmarkt “een volwassen markt”. In 2013 werden 6,3 miljoen overnachtingen geregistreerd in de Brusselse hotels, een stijging van ruim 5 procent in vergelijking met 2012. Toeristen waren goed voor bijna 3 miljoen overnachtingen. Ongeveer 2,4 miljoen overnachtingen waren gerelateerd aan conferenties en congressen. 886.603 overnachtingen hadden een puur zakelijke motivatie. In de internationale ranking van congressteden (2012) van de Union of International Associations (UIA) staat Brussel op de eerste plaats in Europa en op tweede plaats wereldwijd, net na Singapore.

De toeristenmarkt kende vorig jaar een sterke groei (+9,1 procent). In vijf jaar tijd zorgde echter de conferentiemarkt voor een sterke toename van het aantal overnachtingen (+7 procent).

Betere prestaties

CBRE maakte een inventaris van de Brusselse hotelmarkt en kwam uit op 19.516 kamers in 215 hotels (inclusief de periferie). De Brusselse hotelmarkt wordt steeds internationaler. De belangrijkste ketens en groepen zijn Accor (15 hotels, 2465 kamers) Thon Hotels (7 hotels, 1426 kamers), Starwood (5 hotels, 1326 kamers) en NH Hoteles (6 hotels, 1137 kamers).

Ongeveer 40 procent van de hotels in Brussel zijn vier- of vijfsterrenhotels, die daarmee goed zijn voor 67 procent van het Brusselse kameraanbod. 1362 kamers zijn te vinden in een toenemend aantal aparthotels. Die aparthotels liggen vooral in de Louisawijk en in het Leopoldgebied, en mikken op expats die voor langere periodes in Brussel verblijven. De typische apart hotels variëren van 50 vierkante meter voor een studio tot 200 vierkante meter voor een twee- of driekamerflat.

In 2013 bedroeg de gemiddelde bezettingsgraad 71,1 procent, vergelijkbaar met het niveau van 2012, maar duidelijk boven dat van de voorgaande jaren. De inkomsten per kamer lagen ook op het zelfde niveau als in 2012. CBRE merkt wel op dat een aantal hoteloperators moeilijke tijden doormaakt, ondanks de groei van het aantal overnachtingen en de betere bezettingsgraden. Het verwijst naar het recente faillissement van het vijfsterrenhotel Le Meridien in het stadscentrum. Intussen hebben Russische investeerders dat hotel overgenomen.

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content