De Brusselse centrumwijken, met de Europese wijk voorop, herstellen langzaam, volgens CBRE. De Brusselse kantoren werden goed verhuurd in de eerste 6 maanden van 2012. In totaal bedroeg de opname 199.847 m², te vergelijken met slechts 111.434 m² voor dezelfde periode van 2011. CBRE voegt er wel aan toe dat dit hoopgevende cijfer vooral te danken is aan de Europese instellingen, die al voor 50.000 m² aan nieuwe gebouwen inhuurden (waaronder New Orban, Covent garden en Montoyer-Science). Ook voor de komende maanden verwacht CBRE nog enkele grote transacties van de EU.

Toch blijft de economische onzekerheid voelbaar op de Brusselse kantoormarkt. Vooral de grote ondernemingen laten het afweten op de verhuurmarkt. Ze schuiven belangrijke vastgoedbeslissingen voor zich uit tot er meer duidelijkheid is over de economische context. Heronderhandelingen van bestaande huurcontracten zijn volgens CBRE populairder dan een verhuis naar een nieuwer kantoorgebouw. Voornamelijk de Brusselse buitenwijken lijden hieronder en de leegstand blijft er aanzienlijk. De huurprijzen staan ook nog altijd onder druk. De herbestemming van leegstaande kantoorgebouwen noemt CBRE 'vooralsnog een druppel op een hete plaat'.

CBRE wijst er ook op dat de Brusselse buitenwijken er door de Diabolo-tunnel nog concurrentie hebben bijgekregen vanuit de kleinere kantoorsteden. Het geeft als voorbeeld de mediagroep Sanoma die zijn kantoren van Diegem en Berchem naar Mechelen verhuist.

Retailmarkt slabakt

Op de retailmarkt ligt de opname een flink stuk lager dan vorig jaar: 106.797 m², slechts de helft van dezelfde periode in 2011. CBRE merkt wel op dat de opname in 2011 gekenmerkt werd door de start van enkele nieuwe buitenstedelijke winkelparken. Dat is in 2012 niet zo. De vraag naar primaire winkellocaties vanwege retailers blijft toch ontzettend groot. Vandaag worden huurprijzen rond 1800 euro/m² betaald voor de beste panden langs de Meir in Antwerpen en de Nieuwstraat in Brussel. Ook de grootste Belgische shoppingcentra doen het uitstekend.

De industriële vastgoedmarkt in België presteert volgens CBRE behoorlijk. Vooral in het kmo-segment werden veel huur- en kooptransacties van semi-industriële panden geregistreerd. De Belgische logistieke markt daarentegen doorstaat moeilijkere tijden. Na een sterk 2011 viel het aantal nieuwe verhuringen in de eerste helft van 2012 terug tot slechts 88.000 m². De logistieke markt is bijzonder cyclisch en heeft te lijden onder de Europese economische crisis. Ook de containertrafiek in de Belgische zeehavens kende een terugval sinds de zomer van 2011. (LV)

De Brusselse centrumwijken, met de Europese wijk voorop, herstellen langzaam, volgens CBRE. De Brusselse kantoren werden goed verhuurd in de eerste 6 maanden van 2012. In totaal bedroeg de opname 199.847 m², te vergelijken met slechts 111.434 m² voor dezelfde periode van 2011. CBRE voegt er wel aan toe dat dit hoopgevende cijfer vooral te danken is aan de Europese instellingen, die al voor 50.000 m² aan nieuwe gebouwen inhuurden (waaronder New Orban, Covent garden en Montoyer-Science). Ook voor de komende maanden verwacht CBRE nog enkele grote transacties van de EU. Toch blijft de economische onzekerheid voelbaar op de Brusselse kantoormarkt. Vooral de grote ondernemingen laten het afweten op de verhuurmarkt. Ze schuiven belangrijke vastgoedbeslissingen voor zich uit tot er meer duidelijkheid is over de economische context. Heronderhandelingen van bestaande huurcontracten zijn volgens CBRE populairder dan een verhuis naar een nieuwer kantoorgebouw. Voornamelijk de Brusselse buitenwijken lijden hieronder en de leegstand blijft er aanzienlijk. De huurprijzen staan ook nog altijd onder druk. De herbestemming van leegstaande kantoorgebouwen noemt CBRE 'vooralsnog een druppel op een hete plaat'. CBRE wijst er ook op dat de Brusselse buitenwijken er door de Diabolo-tunnel nog concurrentie hebben bijgekregen vanuit de kleinere kantoorsteden. Het geeft als voorbeeld de mediagroep Sanoma die zijn kantoren van Diegem en Berchem naar Mechelen verhuist. Retailmarkt slabakt Op de retailmarkt ligt de opname een flink stuk lager dan vorig jaar: 106.797 m², slechts de helft van dezelfde periode in 2011. CBRE merkt wel op dat de opname in 2011 gekenmerkt werd door de start van enkele nieuwe buitenstedelijke winkelparken. Dat is in 2012 niet zo. De vraag naar primaire winkellocaties vanwege retailers blijft toch ontzettend groot. Vandaag worden huurprijzen rond 1800 euro/m² betaald voor de beste panden langs de Meir in Antwerpen en de Nieuwstraat in Brussel. Ook de grootste Belgische shoppingcentra doen het uitstekend. De industriële vastgoedmarkt in België presteert volgens CBRE behoorlijk. Vooral in het kmo-segment werden veel huur- en kooptransacties van semi-industriële panden geregistreerd. De Belgische logistieke markt daarentegen doorstaat moeilijkere tijden. Na een sterk 2011 viel het aantal nieuwe verhuringen in de eerste helft van 2012 terug tot slechts 88.000 m². De logistieke markt is bijzonder cyclisch en heeft te lijden onder de Europese economische crisis. Ook de containertrafiek in de Belgische zeehavens kende een terugval sinds de zomer van 2011. (LV)