"We zijn vastbesloten om het voor Kiwi's (Nieuw-Zeelanders, red.) makkelijker te maken om hun eerste woning te kopen", aldus de eerste minister.

"Daarom zullen we buitenlandse speculeerders die huizen kopen en de prijzen opdrijven, een halt toeroepen."

Om dat te realiseren, zal haar regering een amendement toevoegen aan de 'Overseas Investment Act', waarmee residentieel vastgoed als 'gevoelig' wordt bestempeld.

"Dat betekent dat niet-residenten en niet-burgers geen bestaande residentiële woningen kunnen kopen." Voor Australiërs zal de ban niet gelden.

Nieuw-Zeeland is de voorbije jaren door een vastgoedcrisis gegaan. Door een recordaantal immigranten steeg de vraag naar woningen sterk, maar de bouwsector kon die vraag niet bijhouden. Daardoor stegen de huizenprijzen fors.

Op tien jaar tijd werden ze de helft duurder. Tegelijkertijd daalde het aantal eigenaars tot het laagste peil in 65 jaar.

"We zijn vastbesloten om het voor Kiwi's (Nieuw-Zeelanders, red.) makkelijker te maken om hun eerste woning te kopen", aldus de eerste minister. "Daarom zullen we buitenlandse speculeerders die huizen kopen en de prijzen opdrijven, een halt toeroepen." Om dat te realiseren, zal haar regering een amendement toevoegen aan de 'Overseas Investment Act', waarmee residentieel vastgoed als 'gevoelig' wordt bestempeld. "Dat betekent dat niet-residenten en niet-burgers geen bestaande residentiële woningen kunnen kopen." Voor Australiërs zal de ban niet gelden. Nieuw-Zeeland is de voorbije jaren door een vastgoedcrisis gegaan. Door een recordaantal immigranten steeg de vraag naar woningen sterk, maar de bouwsector kon die vraag niet bijhouden. Daardoor stegen de huizenprijzen fors. Op tien jaar tijd werden ze de helft duurder. Tegelijkertijd daalde het aantal eigenaars tot het laagste peil in 65 jaar.