Vanaf 1 januari wordt de notaris btw-plichtig, bepaalt het regeerakkoord. Momenteel int het Vlaams Gewest 10 procent per vastgoedtransactie, Brussel en Wallonië innen 12,5 procent. In vastgoedkringen wordt gevreesd voor een btw boven op de registratierechten, wat de prijs van het vastgoed met 2 tot 2,5 procent zou doen toenemen.

Dat zal niet gebeuren, meent de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. "Dat zou neerkomen op een belasting op een belasting", zegt voorzitter Bart van Opstal. "Dat lijkt mij weinig waarschijnlijk."

Bij de aankoop van een woning int de notaris registratierechten, belastingen die hij doorstort aan de overheid. De notarissen verzamelen zo jaarlijks 3,5 miljard euro aan registratierechten. Een btw daarop zou meer dan 700 miljoen opbrengen. De regering voorziet echter in 100 miljoen euro aan een extra btw-inkomsten.

"Daaruit concluderen we dat we enkel btw moeten aanrekenen voor de gewone adviesverlening in onze praktijk", zegt van Opstal. (HB)

Vanaf 1 januari wordt de notaris btw-plichtig, bepaalt het regeerakkoord. Momenteel int het Vlaams Gewest 10 procent per vastgoedtransactie, Brussel en Wallonië innen 12,5 procent. In vastgoedkringen wordt gevreesd voor een btw boven op de registratierechten, wat de prijs van het vastgoed met 2 tot 2,5 procent zou doen toenemen. Dat zal niet gebeuren, meent de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. "Dat zou neerkomen op een belasting op een belasting", zegt voorzitter Bart van Opstal. "Dat lijkt mij weinig waarschijnlijk." Bij de aankoop van een woning int de notaris registratierechten, belastingen die hij doorstort aan de overheid. De notarissen verzamelen zo jaarlijks 3,5 miljard euro aan registratierechten. Een btw daarop zou meer dan 700 miljoen opbrengen. De regering voorziet echter in 100 miljoen euro aan een extra btw-inkomsten."Daaruit concluderen we dat we enkel btw moeten aanrekenen voor de gewone adviesverlening in onze praktijk", zegt van Opstal. (HB)