De kwartaalrapporten van vastgoedadviseur DTZ België tonen een Belgische vastgoedmarkt met verschillende snelheden. Op de kantoormarkt startte Brussel in mineur met een opnamedaling van 20 procent tot 105.000 m2. Actiris tekende voor de belangrijkste transactie: 35.000 m² in de Astrotoren.

DTZ merkt op dat er wel meer transacties werden geregistreerd dan in voorgaande jaren, wat wijst op een sterke activiteit in het segment van de kleinere opnames. DTZ verwacht ook beterschap: de overheden (Vlaamse administratie en Europese Commissie) zullen bijdragen aan de stijging van de opname in de loop van het jaar. Een totaalopname van 400.000 m², hetzelfde niveau als in 2013, blijft realistisch, aldus DTZ.

Op de regionale markten noteerde DTZ een opname van 66.000 m², een stijging van 10 procent tegenover het eerste kwartaal van 2013. In tegenstelling tot vorig jaar - toen Gent exceleeerde - is het nu Antwerpen die de kantorenactiviteit op de regionale markten trekt. De stad scoort met bijna 30.000 m², goed voor de helft van de geregistreerde opnames op de regionale markten.

De logistieke markt sluit het eerste kwartaal af met een opname van 214.000 m². Dat hoge cijfers is het resultaat van de grote vraag van leveringsbedrijven naar categorie A-gebouwen. Die liggen bij voorkeur op kwaliteitsvolle locaties in de Gouden Driehoek, dicht bij multimodale verkeersknooppunten. Grote ontwikkelaars en investeerders willen hun portefeuilles verder uitbreiden op basis van maatprojecten.

De investeringsmarkt kende dan weer een haperende start van 2014. Het investeringsvolume van 205 miljoen euro is erg laag voor een eerste kwartaal. Maar ook hier toont DTZ zich optimistisch voor de rest van het jaar. De vastgoedadviseur stelt vast dat de honger van de investeerders groeit en dat er enkele belangrijke transacties op til zijn. DTZ voorspelt voor 2014 een investeringsvolume van meer dan 2,3 miljard euro, 15 procent meer dan in 2013. (LV)

De kwartaalrapporten van vastgoedadviseur DTZ België tonen een Belgische vastgoedmarkt met verschillende snelheden. Op de kantoormarkt startte Brussel in mineur met een opnamedaling van 20 procent tot 105.000 m2. Actiris tekende voor de belangrijkste transactie: 35.000 m² in de Astrotoren. DTZ merkt op dat er wel meer transacties werden geregistreerd dan in voorgaande jaren, wat wijst op een sterke activiteit in het segment van de kleinere opnames. DTZ verwacht ook beterschap: de overheden (Vlaamse administratie en Europese Commissie) zullen bijdragen aan de stijging van de opname in de loop van het jaar. Een totaalopname van 400.000 m², hetzelfde niveau als in 2013, blijft realistisch, aldus DTZ. Op de regionale markten noteerde DTZ een opname van 66.000 m², een stijging van 10 procent tegenover het eerste kwartaal van 2013. In tegenstelling tot vorig jaar - toen Gent exceleeerde - is het nu Antwerpen die de kantorenactiviteit op de regionale markten trekt. De stad scoort met bijna 30.000 m², goed voor de helft van de geregistreerde opnames op de regionale markten. De logistieke markt sluit het eerste kwartaal af met een opname van 214.000 m². Dat hoge cijfers is het resultaat van de grote vraag van leveringsbedrijven naar categorie A-gebouwen. Die liggen bij voorkeur op kwaliteitsvolle locaties in de Gouden Driehoek, dicht bij multimodale verkeersknooppunten. Grote ontwikkelaars en investeerders willen hun portefeuilles verder uitbreiden op basis van maatprojecten. De investeringsmarkt kende dan weer een haperende start van 2014. Het investeringsvolume van 205 miljoen euro is erg laag voor een eerste kwartaal. Maar ook hier toont DTZ zich optimistisch voor de rest van het jaar. De vastgoedadviseur stelt vast dat de honger van de investeerders groeit en dat er enkele belangrijke transacties op til zijn. DTZ voorspelt voor 2014 een investeringsvolume van meer dan 2,3 miljard euro, 15 procent meer dan in 2013. (LV)