Het justitiepaleis in Brussel staat volgens de Regie der Gebouwen niet bepaald bekend om zijn zuinig energieverbruik. Het gerechtsgebouw heeft ook te kampen met bepaalde stabiliteitsproblemen, een gebrek aan veiligheid op het vlak van brandbeveiliging en problemen op het vlak van evacuatie en andere technische aspecten. Er is dus werk aan de winkel.

Ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie heeft de federale regering uiteindelijk een internationale ideeënwedstrijd gelanceerd. Wie een project indient, moet rekening houden met het gebouw als monument en met de betekenis van de locatie in een hedendaagse context.

De deelnemers aan de wedstrijd kunnen binnen twee scenario's werken. Een eerste scenario gaat uit van een paleis met een (gedeeltelijke) justitiële functie en een tweede gaat uit van een justitiepaleis zonder enige "justitiële" functie.

De wedstrijd richt zich tot vaklui van alle landen uit de wereld van de architectuur, stedenbouwkunde en justitie. Ook ingenieurs, handelsingenieurs en kunstenaars mogen deelnemen.

Deelnemen kan tot en met oktober 2010. De winnaars worden door een jury gekozen uit de ontwerpen die in de loop van december 2010 worden geselecteerd.

Het justitiepaleis in Brussel staat volgens de Regie der Gebouwen niet bepaald bekend om zijn zuinig energieverbruik. Het gerechtsgebouw heeft ook te kampen met bepaalde stabiliteitsproblemen, een gebrek aan veiligheid op het vlak van brandbeveiliging en problemen op het vlak van evacuatie en andere technische aspecten. Er is dus werk aan de winkel.Ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie heeft de federale regering uiteindelijk een internationale ideeënwedstrijd gelanceerd. Wie een project indient, moet rekening houden met het gebouw als monument en met de betekenis van de locatie in een hedendaagse context. De deelnemers aan de wedstrijd kunnen binnen twee scenario's werken. Een eerste scenario gaat uit van een paleis met een (gedeeltelijke) justitiële functie en een tweede gaat uit van een justitiepaleis zonder enige "justitiële" functie. De wedstrijd richt zich tot vaklui van alle landen uit de wereld van de architectuur, stedenbouwkunde en justitie. Ook ingenieurs, handelsingenieurs en kunstenaars mogen deelnemen. Deelnemen kan tot en met oktober 2010. De winnaars worden door een jury gekozen uit de ontwerpen die in de loop van december 2010 worden geselecteerd.