Brussel neemt leidersplaats winkelvastgoed over van Antwerpen

De Anspachlaan in Brussel © belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Na de werken kan Brussel volgend jaar weer zijn toppositie innemen als Belgische winkelstad. Dat blijkt op de Mapic-winkelvastgoedbeurs in Cannes. Dat kan echter maar tijdelijk zijn.

“Brussel staat op het punt Antwerpen van de leidersplaats te stoten als beste stad om te investeren in winkelvastgoed”, stelt Sebastien Vander Steene, hoofd winkelvastgoed CBRE België. “Twee jaar geleden had Brussel-stad het nog erg moeilijk, maar er is een sterke verbetering op komst.”

De makelaar deed deze uitspraak op het symposium ‘Why should you open your flagshipstore in Brussels?‘ op de Mapic-winkelvastgoedbeurs in Cannes. Volgens zijn eigen cijfers is Antwerpen vandaag nog de favoriete stad voor 51 procent van de winkelketens die CBRE bevraagt. Brussel is dat voor 19 procent van de groep. “Omdat de werken in Brussel-stad volgend jaar beëindigd zullen zijn, zal de stad zich bij de bezoekers weer op de kaart zetten als winkelcentrum.” Het hoeft geen betoog dat de makelaar positief werd onthaald door het panel, bestaande uit de ontslagnemende schepen van Economie, Marion Lemesre (MR), investeerders en ketens die in Brussel actief zijn.

Einde van de tunnel

Met een knipoog naar de falende weginfrastructuur stelt de schepen: “Het einde van de tunnel is in zicht. Door het autovrij maken en renoveren van de grote lanen, worden die weer aantrekkelijk voor de winkels. Een gebied van 50 hectare komt zo weer vrij. We hebben eindelijk zicht op de timing. Rond de Beurs zijn de werken volgende zomer klaar. Het Îlot Sacré (de kernstad) zal voor het einde van het jaar afgewerkt en zal de place to be worden. Brussel zal zich trouwens meer dan vroeger openstellen voor bezoekers van buiten de stad door de verbeterde mobiliteit en de strategisch gelegen parkings.”

Sam Perneel van AG Real Estate, dat ettelijke winkelketens uitbaat: “In de zomer zal de vernieuwing van onze City 2 klaar zijn, een investering van 40 miljoen euro. Ons project The Mint aan het Muntplein, verleden jaar geopend, is een succes. Het wafelrestaurant Galèt, Decathlon Concept Store, de kledingwinkels Kiabi en Uniqlo openden er hun nieuwe winkel. Onderzoek leert dat de omzet van de winkels vorig jaar steeg met 15 procent.”

Aan de Anspachlaan start Sontag Real Estate binnenkort met de bouw van een nieuw winkelcentrum, Crystal City, van 2500 vierkante meter. David Sierzant Acitores van Sontag Real Estate: “Ik hoop tegen het einde van het jaar op de oplevering. Het gros van de winkels is al verhuurd.”

“Onze winkel in Brussel-stad is uniek door de verschillende bezoekers, van pendelaars, over studenten tot toeristen”, aldus Barthelemy de Callatay, hoofd onderzoek van de voedingsketen Exki. “Het is bovendien de best draaiende winkel van onze groep.”

Als we na het symposium Vander Steene om meer uitleg vragen, blijkt dat de vraagprijs per vierkante meter in Brussel-stad met 2 procent achteruitging in 2018. Wel daalde de leegstand van 3,1 naar 2,8 procent. “Er werd in 2017 15.000 vierkante meter nieuwe winkelruimte opgenomen, terwijl de markt vroeger zo goed als stabiel was”, stelt hij. “Nu halen we al 12.000 vierkante meter en ik verwacht dat we het peil van vorig jaar bevestigen. Een reden van de sterkere prestatie van Brussel is de combinatie van het einde van de chaos van de werken en de hogere veiligheid, met dank aan de aanwezigheid van het Belgische leger. Voeg daarbij de moeilijkheden die Antwerpen zal ondervinden door de werken en je begrijpt waarom ik voorspel dat Brussel volgend jaar weer het nummer één wordt.”

Antwerpse winkelkern

Als we Dries Van Hofstraeten, winkelexpert van Stad Antwerpen, met die woorden confronteren op zijn Mapic-stand, relativeert hij: “De werken zullen een impact hebben op het aantal bezoekers van de Antwerpse winkels. Binnen drie jaar zal de winkelkern gerenoveerd zijn, rijden de auto’s onder de tunnels en is de stad aantrekkelijker. We nemen dan weer die topplaats in. Antwerpen en Brussel zijn gewoon sterk aan elkaar gewaagd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content