Mijn vader, die al weduwnaar was, is enkele weken geleden gestorven. Ik moet de nalatenschap indienen. Welke waarde moet ik op de inboedel plakken? Moet ik mij daarbij baseren op de verzekerde waarde in de brandverzekering?

Bij de bepaling van de waarde van de goederen die behoren tot de nalatenschap, moet u zich richten op de verkoopwaarde van de goederen op de dag van overlijden. In principe moet u zich niet baseren op de verzekeringspolissen.

Dat is logisch, want de aan te geven verkoopwaarde met betrekking tot het meubilair en de inboedel kan grondig afwijken van de in de polis verzekerde waarde. De aan te geven roerende goederen kunnen oververzekerd zijn, maar ook onderverzekerd.

Verlies echter niet uit het oog dat u toch wettelijk verplicht bent om de essentiële bestanddelen (identiteit van de verzekeraar, datum van de polis, polisnummer, verzekerde goederen en de verzekerde waarde) van verzekeringscontracten tegen brand, diefstal of enig ander risico met betrekking tot nagelaten roerende goederen in de aangifte te vermelden.

Dat moet de fiscus toelaten de door de erfgenamen aan te geven waarde te controleren. De fiscus kan immers bewijzen dat de roerende goederen een hogere verkoopwaarde hebben dan de verzekerde waarde die u hebt aangegeven.

Mijn vader, die al weduwnaar was, is enkele weken geleden gestorven. Ik moet de nalatenschap indienen. Welke waarde moet ik op de inboedel plakken? Moet ik mij daarbij baseren op de verzekerde waarde in de brandverzekering? Bij de bepaling van de waarde van de goederen die behoren tot de nalatenschap, moet u zich richten op de verkoopwaarde van de goederen op de dag van overlijden. In principe moet u zich niet baseren op de verzekeringspolissen. Dat is logisch, want de aan te geven verkoopwaarde met betrekking tot het meubilair en de inboedel kan grondig afwijken van de in de polis verzekerde waarde. De aan te geven roerende goederen kunnen oververzekerd zijn, maar ook onderverzekerd. Verlies echter niet uit het oog dat u toch wettelijk verplicht bent om de essentiële bestanddelen (identiteit van de verzekeraar, datum van de polis, polisnummer, verzekerde goederen en de verzekerde waarde) van verzekeringscontracten tegen brand, diefstal of enig ander risico met betrekking tot nagelaten roerende goederen in de aangifte te vermelden. Dat moet de fiscus toelaten de door de erfgenamen aan te geven waarde te controleren. De fiscus kan immers bewijzen dat de roerende goederen een hogere verkoopwaarde hebben dan de verzekerde waarde die u hebt aangegeven.