De bouwsector in ons land trekt aan de alarmbel. Tienduizenden banen zouden bedreigd zijn door een geliberaliseerde dienstenmarkt en het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden.

De Confederatie Bouw stelde dinsdag het jaarverslag 2012 voor. Volgens het rapport daalt voor het eerst in meer dan tien jaar tijd tewerkstelling in loondienst. Van het vierde kwartaal van 2011 tot het eerste kwartaal van 2013 daalde die tewerkstelling met 3.500 tot 216.800 jobs.

De Confederatie Bouw verwijst hiervoor naar enkele evoluties op de geliberaliseerde dienstenmarkt: meer gedetacheerde arbeidskrachten uit het buitenland - Nederland spant hier de kroon - een stijgend aantal zelfstandigen, meer onderaanneming en meer tijdelijke arbeidskrachten.

Het verlengen van de opzegtermijn - voor arbeiders via het eenheidsstatuut - zal die evolutie versnellen, waarschuwt de sectororganisatie. De negatieve prognoses worden nog eens versterkt door de tegenvallende conjunctuur.

Over het volledige jaar 2012 deed de bouwsector het beter (+0,9 procent) dan de economie, maar in de laatste twee kwartalen was er sprake van een terugval, die in 2013 aanhoudt. Daarom spreekt de Confederatie van een 'recessie in de bouwsector'. De volledige bouwsector zou in 2013 een terugval met 0,2 procent noteren.

Samengevat: alle elementen op een rij kunnen - volgens de Confederatie Bouw - tot een verlies van 50.000 arbeidersjobs leiden.

Gedelegeerd bestuurder Robert de Muêlenaere wijst er bovendien dat momenteel (arbeiders-)contracten van onbepaalde duur de regel zijn in de sector. Bij een eenheidsstatuut met langere opzegtermijnen kan dit snel veranderen, klinkt het.

"Geen beslissing in de problematiek van het eenheidsstatuut zal niet leiden tot de ondergang van de bouw in België, men zal blijven bouwen, maar wel tot een neergang van de Belgische bouwarbeider", voegde voorzitter Johan Willemen eraan toe.

De deadline voor het al dan niet invoeren van het eenheidsstatuut volgt op 8 juli . (Belga/BO)

De bouwsector in ons land trekt aan de alarmbel. Tienduizenden banen zouden bedreigd zijn door een geliberaliseerde dienstenmarkt en het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. De Confederatie Bouw stelde dinsdag het jaarverslag 2012 voor. Volgens het rapport daalt voor het eerst in meer dan tien jaar tijd tewerkstelling in loondienst. Van het vierde kwartaal van 2011 tot het eerste kwartaal van 2013 daalde die tewerkstelling met 3.500 tot 216.800 jobs. De Confederatie Bouw verwijst hiervoor naar enkele evoluties op de geliberaliseerde dienstenmarkt: meer gedetacheerde arbeidskrachten uit het buitenland - Nederland spant hier de kroon - een stijgend aantal zelfstandigen, meer onderaanneming en meer tijdelijke arbeidskrachten. Het verlengen van de opzegtermijn - voor arbeiders via het eenheidsstatuut - zal die evolutie versnellen, waarschuwt de sectororganisatie. De negatieve prognoses worden nog eens versterkt door de tegenvallende conjunctuur.Over het volledige jaar 2012 deed de bouwsector het beter (+0,9 procent) dan de economie, maar in de laatste twee kwartalen was er sprake van een terugval, die in 2013 aanhoudt. Daarom spreekt de Confederatie van een 'recessie in de bouwsector'. De volledige bouwsector zou in 2013 een terugval met 0,2 procent noteren. Samengevat: alle elementen op een rij kunnen - volgens de Confederatie Bouw - tot een verlies van 50.000 arbeidersjobs leiden. Gedelegeerd bestuurder Robert de Muêlenaere wijst er bovendien dat momenteel (arbeiders-)contracten van onbepaalde duur de regel zijn in de sector. Bij een eenheidsstatuut met langere opzegtermijnen kan dit snel veranderen, klinkt het. "Geen beslissing in de problematiek van het eenheidsstatuut zal niet leiden tot de ondergang van de bouw in België, men zal blijven bouwen, maar wel tot een neergang van de Belgische bouwarbeider", voegde voorzitter Johan Willemen eraan toe. De deadline voor het al dan niet invoeren van het eenheidsstatuut volgt op 8 juli . (Belga/BO)