Het is de bedoeling dat er via de operatie tegen 2017 ruim 10.000 plaatsen bijkomen, waarvan de helft in Brussel. Dat heeft minister voor Schoolinfrastructuur Jean-Marc Nollet (Ecolo) maandag bekendgemaakt.

Net als het Vlaamse onderwijs kampen de scholen in Franstalig België met een groot infrastructuurprobleem. Om de verouderde schoolgebouwen en het tekort aan plaatsen aan te pakken, besliste de vorige regering om een grootschalige inhaaloperatie via publiek-private samenwerking (PPS) op te zetten. Die constructie mislukte echter.

De huidige bewindsploeg heeft uiteindelijk beslist om 49 scholen uit het PPS-project op te vissen. In Wallonië zullen vooral scholen gerenoveerd worden. Aangezien Brussel de komende jaren af te rekenen krijgt met een demografische boom zullen daar vooral nieuwe scholen worden gebouwd.

De hele operatie zal zowat 400 miljoen euro kosten. Voor 35 scholen uit het gemeentelijk en provinciaal onderwijs wordt 200 miljoen voorzien. Vijf scholen uit het officiële net van de Franse gemeenschap kunnen samen rekenen op 100 miljoen euro. Voor negen andere scholen uit het gemeenschapsonderwijs zal in de eerste plaats een nieuwe PPS worden opgezet. Lukt die niet, dan worden de klassieke fondsen aangesproken.

Het is de bedoeling dat er via de operatie tegen 2017 ruim 10.000 plaatsen bijkomen, waarvan de helft in Brussel. Dat heeft minister voor Schoolinfrastructuur Jean-Marc Nollet (Ecolo) maandag bekendgemaakt. Net als het Vlaamse onderwijs kampen de scholen in Franstalig België met een groot infrastructuurprobleem. Om de verouderde schoolgebouwen en het tekort aan plaatsen aan te pakken, besliste de vorige regering om een grootschalige inhaaloperatie via publiek-private samenwerking (PPS) op te zetten. Die constructie mislukte echter.De huidige bewindsploeg heeft uiteindelijk beslist om 49 scholen uit het PPS-project op te vissen. In Wallonië zullen vooral scholen gerenoveerd worden. Aangezien Brussel de komende jaren af te rekenen krijgt met een demografische boom zullen daar vooral nieuwe scholen worden gebouwd. De hele operatie zal zowat 400 miljoen euro kosten. Voor 35 scholen uit het gemeentelijk en provinciaal onderwijs wordt 200 miljoen voorzien. Vijf scholen uit het officiële net van de Franse gemeenschap kunnen samen rekenen op 100 miljoen euro. Voor negen andere scholen uit het gemeenschapsonderwijs zal in de eerste plaats een nieuwe PPS worden opgezet. Lukt die niet, dan worden de klassieke fondsen aangesproken.