Er wordt steeds minder gebouwd in de eurozone, blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

De bouwproductie in de landen van de eurozone is in maart met 7,9 procent gedaald in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. In vergelijking met februari - toen al een lichte terugval met 0,3 procent werd genoteerd - is er een daling met 1,7 procent.

De bouwproductie liep fors terug in Portugal (-10,7 procent), Tsjechië (-7,6 procent) en Slowakije (-5 procent). Er was wel meer bouwactiviteit in Roemenië (+2,8 procent) en - opmerkelijk - in Spanje (+2,4 procent).

Op jaarbasis steeg de bouwproductie in Spanje zelfs met 16,6 procent. Spanje kampt op dit moment nog steeds met de gevolgen van een implosie van de vastgoedmarkt.

Voor het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel was de gemiddelde woningprijs in Spanje tussen 1999 en 2008 ongeveer 140 procent hoger gespurt. Op het hoogtepunt van de vastgoedboom vertegenwoordigde de bouwsector maar liefst 18 procent van het Spaanse bbp, en stelde ze ongeveer 15 procent van de actieve beroepsbevolking tewerk. Daarna volgde een bittere pil. Het Spaanse ministerie van Arbeid telde in april 2013 4,99 miljoen geregistreerde werklozen.

Cijfers over de bouwactiviteit in ons land maakte Eurostat vrijdag niet bekend. (BO)

Er wordt steeds minder gebouwd in de eurozone, blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. De bouwproductie in de landen van de eurozone is in maart met 7,9 procent gedaald in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. In vergelijking met februari - toen al een lichte terugval met 0,3 procent werd genoteerd - is er een daling met 1,7 procent.De bouwproductie liep fors terug in Portugal (-10,7 procent), Tsjechië (-7,6 procent) en Slowakije (-5 procent). Er was wel meer bouwactiviteit in Roemenië (+2,8 procent) en - opmerkelijk - in Spanje (+2,4 procent). Op jaarbasis steeg de bouwproductie in Spanje zelfs met 16,6 procent. Spanje kampt op dit moment nog steeds met de gevolgen van een implosie van de vastgoedmarkt.Voor het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel was de gemiddelde woningprijs in Spanje tussen 1999 en 2008 ongeveer 140 procent hoger gespurt. Op het hoogtepunt van de vastgoedboom vertegenwoordigde de bouwsector maar liefst 18 procent van het Spaanse bbp, en stelde ze ongeveer 15 procent van de actieve beroepsbevolking tewerk. Daarna volgde een bittere pil. Het Spaanse ministerie van Arbeid telde in april 2013 4,99 miljoen geregistreerde werklozen.Cijfers over de bouwactiviteit in ons land maakte Eurostat vrijdag niet bekend. (BO)