De woningprijzen in ons land stijgen dit jaar met 0,5 procent en volgend jaar met 1,5 procent. Dat blijkt vrijdag uit een kwartaalrapport van Standard & Poor's (S&P).

Volgens de prognoses van Standard & Poor's zullen de woningprijzen in de Europese steden dalen, behalve in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Sombere verwachtingen voor de inkomens en lonen zullen er in ons land voor zorgen dat de vraag naar nieuwe woningen beperkt blijft, maar door een tekort aan woningen zou een terugval op langere termijn uitgesloten zijn.

Het ratingbureau somt drie redenen op waardoor we in ons land niet moeten rekenen op een forse daling van de vastgoedprijzen: de schuld van de huishoudens is beperkt tot 55 procent van het bbp, de rente staat laag en het aanbod is inelastisch in vergelijking met de stijgende vraag.

S&P merkt ook op dat de verhouding van de woningprijzen ten opzichte van de inkomens in België nog steeds tot de meest betaalbare in de eurozone behoort.

Marktstatistieken van de Belgische notarissen tonen dat de gemiddelde prijs voor een standaardwoning in ons land met 1,1 procent gestegen is tijdens het eerste halfjaar van 2013, terwijl de gemiddelde prijs voor een appartement stabiel bleef. (Belga/BO)

De woningprijzen in ons land stijgen dit jaar met 0,5 procent en volgend jaar met 1,5 procent. Dat blijkt vrijdag uit een kwartaalrapport van Standard & Poor's (S&P). Volgens de prognoses van Standard & Poor's zullen de woningprijzen in de Europese steden dalen, behalve in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Sombere verwachtingen voor de inkomens en lonen zullen er in ons land voor zorgen dat de vraag naar nieuwe woningen beperkt blijft, maar door een tekort aan woningen zou een terugval op langere termijn uitgesloten zijn. Het ratingbureau somt drie redenen op waardoor we in ons land niet moeten rekenen op een forse daling van de vastgoedprijzen: de schuld van de huishoudens is beperkt tot 55 procent van het bbp, de rente staat laag en het aanbod is inelastisch in vergelijking met de stijgende vraag. S&P merkt ook op dat de verhouding van de woningprijzen ten opzichte van de inkomens in België nog steeds tot de meest betaalbare in de eurozone behoort.Marktstatistieken van de Belgische notarissen tonen dat de gemiddelde prijs voor een standaardwoning in ons land met 1,1 procent gestegen is tijdens het eerste halfjaar van 2013, terwijl de gemiddelde prijs voor een appartement stabiel bleef. (Belga/BO)