België heeft wel een achterstand in te halen, want het heeft amper voldoende voorraad in vergelijking met andere landen. Dat zegt een onderzoek van Deloitte.

Deloitte Real Estate vergeleek de kenmerken en prijzen van eigendommen in Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Met een gemiddelde prijs van 2000 euro per vierkante meter situeert ons land zich in de middenmoot van West-Europa. Belgisch vastgoed is niet zwaar overprijsd in vergelijking met de rest van Europa. Het duurst zijn Frankrijk, Italië en het VK. Tegenover 2011 berekende Deloitte een stijging van Belgisch woonvastgoed met 3 procent, een stijging in de lijn van de levenskosten.

Toch kende ons land in de onderzochte groep de vierde sterkste stijging. Rekening houdend met het BBP per capita en de kostprijs van een woning van 70 vierkante meter (4 keer het jaarsalaris in België) heeft ons land de goedkoopste woningen, samen met Duitsland en Denemarken.

Jean-Paul Loozen, partner bij Deloitte Belgium: "Onze gematigde standpunten over de Belgische vastgoedmarkt anno 2011 worden bevestigd door de totale woonlasten en door gunstige betaalbaarheid (kosten ten opzichte van het inkomen), gekoppeld aan een middellange looptijd van vastgoedschulden." (HB)

België heeft wel een achterstand in te halen, want het heeft amper voldoende voorraad in vergelijking met andere landen. Dat zegt een onderzoek van Deloitte. Deloitte Real Estate vergeleek de kenmerken en prijzen van eigendommen in Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Met een gemiddelde prijs van 2000 euro per vierkante meter situeert ons land zich in de middenmoot van West-Europa. Belgisch vastgoed is niet zwaar overprijsd in vergelijking met de rest van Europa. Het duurst zijn Frankrijk, Italië en het VK. Tegenover 2011 berekende Deloitte een stijging van Belgisch woonvastgoed met 3 procent, een stijging in de lijn van de levenskosten. Toch kende ons land in de onderzochte groep de vierde sterkste stijging. Rekening houdend met het BBP per capita en de kostprijs van een woning van 70 vierkante meter (4 keer het jaarsalaris in België) heeft ons land de goedkoopste woningen, samen met Duitsland en Denemarken. Jean-Paul Loozen, partner bij Deloitte Belgium: "Onze gematigde standpunten over de Belgische vastgoedmarkt anno 2011 worden bevestigd door de totale woonlasten en door gunstige betaalbaarheid (kosten ten opzichte van het inkomen), gekoppeld aan een middellange looptijd van vastgoedschulden." (HB)