De internationale vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) berekende de kantooropname in de Scheldestad in de eerste jaarhelft op net geen 30.000 m² . De grootste transactie was de 11.000 m² voorverhuring door Electrabel Suez in het Kievitproject van Kairos vlak bij het Centraal Station.

De residentiële vastgoedontwikkelaar L.I.F.E. (Serge Hannecart) zal de huidige kantoortoren van Electrabel Suez aan de Mechelsesteenweg herontwikkelen tot een appartementsgebouw.

Hoewel de kantooropname in Antwerpen in het tweede kwartaal bijna het dubbele bedraagt van die in het eerste kwartaal, blijft het halfjaartotaal zwak. Volgens JLL ligt het 38 procent onder het vijfjarige gemiddelde. Het centrum van de stad blijft met de helft van de transacties in het tweede kwartaal de populairste kantoorwijk. JLL noteert een stabiele tophuurprijs (prime rent) van 145 euro per vierkante meter per jaar. Belangrijke huurincentives zoals huurvrije periodes kenmerken nog altijd de markt.

Weinig nieuwe ontwikkelingen

Opvallend: ondanks de beperkte opname, blijft de leegstand erg laag en is het nog altijd moeilijk om vragen naar grotere oppervlakten in te vullen. JLL wijst ook naar de beperkte pijplijn van nieuwe ontwikkelingen. En de vastgoedadviseur ziet dat in de nabije toekomst niet meteen veranderen. Voor 2012 staat er slechts 11.500 m² speculatieve ontwikkeling op stapel en voor 2013 voorlopig amper 2000 m². Grote nieuwe projecten, zoals Berchem X,

Nieuw Zuid en de Louise Marie Tower met een totale kantoorruimte van rond de 210.000 m² kunnen pas vanaf eind 2014 op de markt komen. Tot nu toe zijn er slechts bouwvergunningen afgeleverd voor 47.000 m² en het is ook onzeker of alle drie de projecten volledig bestemd blijven voor kantoorgebruik. (LV)

De internationale vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) berekende de kantooropname in de Scheldestad in de eerste jaarhelft op net geen 30.000 m² . De grootste transactie was de 11.000 m² voorverhuring door Electrabel Suez in het Kievitproject van Kairos vlak bij het Centraal Station. De residentiële vastgoedontwikkelaar L.I.F.E. (Serge Hannecart) zal de huidige kantoortoren van Electrabel Suez aan de Mechelsesteenweg herontwikkelen tot een appartementsgebouw. Hoewel de kantooropname in Antwerpen in het tweede kwartaal bijna het dubbele bedraagt van die in het eerste kwartaal, blijft het halfjaartotaal zwak. Volgens JLL ligt het 38 procent onder het vijfjarige gemiddelde. Het centrum van de stad blijft met de helft van de transacties in het tweede kwartaal de populairste kantoorwijk. JLL noteert een stabiele tophuurprijs (prime rent) van 145 euro per vierkante meter per jaar. Belangrijke huurincentives zoals huurvrije periodes kenmerken nog altijd de markt. Weinig nieuwe ontwikkelingenOpvallend: ondanks de beperkte opname, blijft de leegstand erg laag en is het nog altijd moeilijk om vragen naar grotere oppervlakten in te vullen. JLL wijst ook naar de beperkte pijplijn van nieuwe ontwikkelingen. En de vastgoedadviseur ziet dat in de nabije toekomst niet meteen veranderen. Voor 2012 staat er slechts 11.500 m² speculatieve ontwikkeling op stapel en voor 2013 voorlopig amper 2000 m². Grote nieuwe projecten, zoals Berchem X, Nieuw Zuid en de Louise Marie Tower met een totale kantoorruimte van rond de 210.000 m² kunnen pas vanaf eind 2014 op de markt komen. Tot nu toe zijn er slechts bouwvergunningen afgeleverd voor 47.000 m² en het is ook onzeker of alle drie de projecten volledig bestemd blijven voor kantoorgebruik. (LV)