Eandis lanceert hiermee een proefproject dat past in het plan om tegen 2020 geen Vlaamse woning meer te hebben zonder dakisolatie.

Sinds 2007 worden energiescans, een doorlichting van de bestaande energiesituatie en het verbruiksgedrag, uitgevoerd bij huishoudelijke klanten. Uit voorlopige cijfers blijkt dat er in 2010 21.512 energiescans uitgevoerd werden. Daaruit blijkt dat 24 procent van de onderzochte woningen geen dakisolatie heeft, 50 procent geen muurisolatie heeft, en 36 procent geen spaarlampen en alleen enkel glas heeft.

Volgens Eandis hebben omgerekend ongeveer 800.000 Vlaamse woningen nog geen dakisolatie. "Voor de bewoner levert niets zo snel winst op de energiefactuur op dan het isoleren van het dak. Het proefproject is gericht op mensen die moeilijk worden bereikt door het ondersteuningsbeleid en zo uit de boot dreigen te vallen", zegt minister Freya Van den Bossche.

Het gaat om woningen op de private huurmarkt in de laagste huurcategorie, stelt Eandis. "De verhuurder is daar niet altijd bereid om energiebesparende investeringen te dragen, terwijl het voor de huurder, die niet altijd de middelen heeft om te investeren, juist een serieuze besparing op de energiefactuur oplevert."

De woningen moeten wel voldoen aan een aantal criteria om in aanmerking te komen. Het moet gaan om eengezinswoningen met een aanvaardbare woonkwaliteit, met een hellend dak zonder dakisolatie. Voor de selectie van de huurders en de woningen doet Eandis een beroep op de lokale OCMW's

Eandis lanceert hiermee een proefproject dat past in het plan om tegen 2020 geen Vlaamse woning meer te hebben zonder dakisolatie. Sinds 2007 worden energiescans, een doorlichting van de bestaande energiesituatie en het verbruiksgedrag, uitgevoerd bij huishoudelijke klanten. Uit voorlopige cijfers blijkt dat er in 2010 21.512 energiescans uitgevoerd werden. Daaruit blijkt dat 24 procent van de onderzochte woningen geen dakisolatie heeft, 50 procent geen muurisolatie heeft, en 36 procent geen spaarlampen en alleen enkel glas heeft. Volgens Eandis hebben omgerekend ongeveer 800.000 Vlaamse woningen nog geen dakisolatie. "Voor de bewoner levert niets zo snel winst op de energiefactuur op dan het isoleren van het dak. Het proefproject is gericht op mensen die moeilijk worden bereikt door het ondersteuningsbeleid en zo uit de boot dreigen te vallen", zegt minister Freya Van den Bossche. Het gaat om woningen op de private huurmarkt in de laagste huurcategorie, stelt Eandis. "De verhuurder is daar niet altijd bereid om energiebesparende investeringen te dragen, terwijl het voor de huurder, die niet altijd de middelen heeft om te investeren, juist een serieuze besparing op de energiefactuur oplevert." De woningen moeten wel voldoen aan een aantal criteria om in aanmerking te komen. Het moet gaan om eengezinswoningen met een aanvaardbare woonkwaliteit, met een hellend dak zonder dakisolatie. Voor de selectie van de huurders en de woningen doet Eandis een beroep op de lokale OCMW's