"Er is een heropleving in vergelijking met vorig jaar", luidt het. "De cijfers bereiken niet de niveaus van de topjaren 2006 en 2007, maar 2010 was zeker geen slecht jaar".

Zo deed de Brusselse professionele vastgoedmarkt het beter dan in 2009: toen waren er 357 transacties, goed voor bijna 398.000 m2. In 2010 waren er dat 409, goed voor 481.000 m2. Onze hoofdstad staat daarmee op de vierde plaats in Europa, na Parijs, Moskou en Londen.

Opvallend is dat de privésector opnieuw de weg vindt naar de Brusselse kantoren (68,5 procent van het totaal in vergelijking met 66 procent van het jaar daarvoor. Dat de leegstand in Brussel nog nooit zo hoog was, klopt volgens Cushman & Wakefield niet. In onze hoofdstad staat momenteel 11,4 procent van de kantoren leeg. "De dip die we gekend hebben, is daarmee veel minder diep dan in andere Europese steden".

Andere opvallende vaststelling is dat er vooral vraag is naar gebouwen van bijzonder goede kwaliteit: nieuwe of gerenoveerde gebouwen, en ook de groene gebouwen zitten in de lift. Slechts een derde van de momenteel beschikbare ruimte is van de gevraagde kwaliteit. "Daar moet dringend werk van worden gemaakt", luidt het bij de vastgoedspecialist.

"Er is een heropleving in vergelijking met vorig jaar", luidt het. "De cijfers bereiken niet de niveaus van de topjaren 2006 en 2007, maar 2010 was zeker geen slecht jaar". Zo deed de Brusselse professionele vastgoedmarkt het beter dan in 2009: toen waren er 357 transacties, goed voor bijna 398.000 m2. In 2010 waren er dat 409, goed voor 481.000 m2. Onze hoofdstad staat daarmee op de vierde plaats in Europa, na Parijs, Moskou en Londen. Opvallend is dat de privésector opnieuw de weg vindt naar de Brusselse kantoren (68,5 procent van het totaal in vergelijking met 66 procent van het jaar daarvoor. Dat de leegstand in Brussel nog nooit zo hoog was, klopt volgens Cushman & Wakefield niet. In onze hoofdstad staat momenteel 11,4 procent van de kantoren leeg. "De dip die we gekend hebben, is daarmee veel minder diep dan in andere Europese steden". Andere opvallende vaststelling is dat er vooral vraag is naar gebouwen van bijzonder goede kwaliteit: nieuwe of gerenoveerde gebouwen, en ook de groene gebouwen zitten in de lift. Slechts een derde van de momenteel beschikbare ruimte is van de gevraagde kwaliteit. "Daar moet dringend werk van worden gemaakt", luidt het bij de vastgoedspecialist.