De crisis lijkt voorbij in de sector, alleen de prijzen moeten nog volgen. De cijfers komen van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN), die in januari voor het eerst uitpakte met haar "notarisbarometer", waarin transacties een stuk sneller verwerkt worden dan in de statistieken van de federale overheid.

Die laatste baseert zich immers op verkoopaktes, terwijl de notarissen hun gegevens al invoeren op het moment dat ze weet krijgen van het ondertekenen van een koopovereenkomst.

Een stijging met ruim 11 procent op maandbasis is behoorlijk spectaculair. Als die trend zich in februari en maart doorzet, wordt dit kwartaal wellicht opnieuw het peil bereikt van het tweede kwartaal van 2008, dus vóór de ineenstorting van de markt.

Zo ver zijn we vooralsnog niet. "Een woonhuis kostte eind 2009 in Vlaanderen gemiddeld nog 171.000 euro, tegenover 181.000 euro in de loop van 2008", aldus KFBN-voorzitter Bart Van Opstal. "Dat is
een correctie van 5,8 procent. Op de appartementenmarkt stegen de prijzen echter met 1 procent."

De crisis lijkt voorbij in de sector, alleen de prijzen moeten nog volgen. De cijfers komen van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN), die in januari voor het eerst uitpakte met haar "notarisbarometer", waarin transacties een stuk sneller verwerkt worden dan in de statistieken van de federale overheid. Die laatste baseert zich immers op verkoopaktes, terwijl de notarissen hun gegevens al invoeren op het moment dat ze weet krijgen van het ondertekenen van een koopovereenkomst. Een stijging met ruim 11 procent op maandbasis is behoorlijk spectaculair. Als die trend zich in februari en maart doorzet, wordt dit kwartaal wellicht opnieuw het peil bereikt van het tweede kwartaal van 2008, dus vóór de ineenstorting van de markt. Zo ver zijn we vooralsnog niet. "Een woonhuis kostte eind 2009 in Vlaanderen gemiddeld nog 171.000 euro, tegenover 181.000 euro in de loop van 2008", aldus KFBN-voorzitter Bart Van Opstal. "Dat is een correctie van 5,8 procent. Op de appartementenmarkt stegen de prijzen echter met 1 procent."