1 op de 2 Belgen kiest voor instapklare woning: let op voor deze 4 valkuilen

© BELGAIMAGE

42 procent van de Belgen kiest resoluut voor een instapklare – of gerenoveerde – woning. Dat is niet noodzakelijk de veiligste keuze, zo blijkt.

42 procent van de Belgen die een woning koopt, is enkel bereid licht te renoveren. Amper 6 procent plant een grondige renovatie, blijkt uit een bevraging van aankoopmakelaar Vinta bij ruim 300 huizenjagers.

Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de Belgen (52 procent) een instapklare woning verkiest. Rest de vraag wat dat precies inhoudt, zo’n instapklare woning. Ankoopmakelaar Vinta somt de vier grootste valkuilen op waar huizenjagers vaak geen aandacht voor hebben. De waarschuwing geldt ook voor wie op een zogenaamde instapklare woning aast.

Let op onafgewerkte ramen en gevels

“Als ik mensen begeleid tijdens hun zogeheten huizenjacht, kom ik geregeld woningen tegen waar de voegen aan ramen of deuren niet zijn afgewerkt. Of waar de deurlijsten in slechte staat zijn, alsof ze slecht geschilderd zijn”, zegt Hendrik Tanghe, aankoopmakelaar bij Vinta. “Dat soort zaken wijst op een gebrekkige afwerking of aanpak van de renovatie. De kans is reëel dat er dan vroeg of laat vochtproblemen de kop opsteken.”

1 op de 2 Belgen kiest voor instapklare woning: let op voor deze 4 valkuilen
© vinta

Elektriciteit vernieuwd? Vraag een keuringsbewijs

“Heel vaak horen we eigenaars vertellen dat ze de elektriciteit pas vernieuwd hebben in het huis dat ze te koop stellen. Dan zien we effectief dat er bijvoorbeeld nieuwe zekeringen zijn geplaatst, maar het is toch belangrijk om te kijken hoe de rest er bij ligt. Onlangs kwam ik in een huis en stond ik gewoon perplex toen ik zag hoe de elektriciteitskast in elkaar zat. Elektriciteitsdraden moeten altijd goed afgesloten zijn en er mag geen vocht rond de leidingen zijn. Anders maakt dat de woning een stuk brandgevaarlijker”, waarschuwt Tanghe. “Vraag daarom steeds naar de keuring van de elektrische installatie.”

1 op de 2 Belgen kiest voor instapklare woning: let op voor deze 4 valkuilen
© vinta

De camouflage van een likje verf

“Bij zo goed als elke renovatie komt wel een likje verf te pas. Niet onlogisch, want een pasgeverfde woning oogt fris. Maar het kan ook verraderlijk zijn”, verduidelijkt de aankoopmakelaar. “Dikwijls worden gevels geschilderd zonder dat voegen en dergelijke worden aangepakt en dat wreekt zich met de tijd. Snel een laagje verf aanbrengen kan bovendien veel verbergen. Vocht bijvoorbeeld. Daarom is het handig om een vochtmeter bij de hand te hebben als je een oude woning wil kopen.”

1 op de 2 Belgen kiest voor instapklare woning: let op voor deze 4 valkuilen
© vinta

Vergeet de kelder en de zolder niet

“Wees op je hoede voor woningen waar de kelder of zolder niet gerenoveerd of onderhouden is”, waarschuwt Hendrik Tanghe. “Op het eerste gezicht zijn die ruimtes inderdaad niet zo belangrijk, maar weet dat je ze op termijn toch zal moéten aanpakken. Doe je dat niet, dan krijg je gegarandeerd vocht- of roestproblemen. Zo kan het plafond van een kelder afbrokkelen omwille van het vocht of kan de isolatie los komen wanneer er geen onderdak werd voorzien.”

1 op de 2 Belgen kiest voor instapklare woning: let op voor deze 4 valkuilen
© vinta

Meer info op www.vinta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content