IMF: ‘Beleidsmakers mogen niet in slaap vallen door goede groeivooruitzichten’

Gouverneur van de Nationale Bank Jan Smets en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) tijdens een bijeenkomst van het IMF in Washington © BELGA

De economische groeivooruitzichten zijn positief, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is optimistisch over de wereldeconomie. Maar de beleidsmakers mogen niet in slaap vallen, waarschuwt minister van Financiën Johan Van Overtveldt op basis van de ‘Early Warning Exercise’ die het IMF in Washington voorstelde. ‘Er zijn potentiële risico’s die een serieuze bedreiging kunnen vormen. We mogen niet stilzitten’

Het IMF ziet de wereldeconomie weer aantrekken en opmerkelijk: dat is vooral te danken aan de industrielanden. De verwachtingen over het investeringsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump zijn hooggespannen, het gevaar voor deflatie lijkt geweken en in de VS normaliseert het rentebeleid. Ook vinden technologische innovaties steeds meer hun weg naar de consument. Positief nieuws dus, maar toch ziet het IMF heel wat zogenaamde ‘staartrisico’s.’ Dat zijn potentiële risico’s, met een kleine kans dat ze ook zouden plaatsvinden maar met een zwaar negatief effect.

Concreet wordt gewaarschuwd voor het gevaar van fragmentatie en protectionisme. De internationale handel en bevoorradingsketen zijn een complexe puzzel, die makkelijk uit elkaar kan vallen. ‘Men maakte hier de vergelijking met een Boeing-vliegtuig. Dat bestaat uit duizenden onderdelen. Een groot aantal zijn onmiddellijk vervangbaar, maar zeker niet allemaal’, illustreert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Daarnaast zijn er ook financiële risico’s. Zo stelt het IMF vast dat de volgende drie jaar maar liefst 40 procent van alle overheidsschuld in de wereld op vervaldag komt. Ook het feit dat financiële regulering weer in vraag wordt gesteld, met name in de VS, baart zorgen. En ook de cyberaanvallen vormen een bedreiging: er zou snel werk moeten worden gemaakt van een internationaal systeem van uitwisseling van informatie. In groeilanden gebeurde de kredietverstrekking de voorbije jaren veelal in Amerikaanse dollar, met het risico dat als die munt aantrekt en de rente stijgt de schulden onbetaalbaar worden.

Structurele hervormingen blijven dus nodig, oordeelt het IMF. Met name in de arbeidsmarkt, pensioenen en rond financiële stabiliteit. Binnen zijn beleidsdomein werkt Van Overtveldt aan een hervorming van de fiscaliteit. Dat omvat verschillende luiken: een vereenvoudiging van de vennootschapsbelasting, een rechtvaardige fiscaliteit en een aanpassing van de spaarfiscaliteit. ‘Er liggen allerhande scenario’s op tafel. Ik ga echter geen uitspraken doen om de oplossingen die we moeten vinden, niet te bemoeilijken”, aldus de minister. Hij beklemtoonde dat het sowieso complexe discussies zijn, met zowel inhoudelijke als politieke elementen die mee spelen.

Partner Content