U hoeft het werkstuk echt niet te lezen. De 16 blz. synthese aan het begin volstaan. Daaruit blijkt al dat het verslag een maat voor niets is. En dat maakt zo boos. Een zoveelste stand van zaken hebben we echt niet nodig. Nu, we waren door de schabouwelijke vertoning van de PS-excellentie in de Senaat verwittigd dat hij met een dode mus op de proppen zou komen. Daerden gekscheerde in het halfrond over een groenboek en een witboek. Wansmakelijk.

Beter doet u eraan het interview in Knack van eind januari te (her)lezen met Michel Jadot, mijnheer NCP en gepensioneerd topambtenaar van de PS. Voor hem komt er geen grote hervorming, moet het wettelijke pensioen omhoog en dient iedereen een aanvullend pensioen te kunnen genieten. Daar vaart het kompas van de Franstalige socialisten op.

Een mens kan zich niet voorstellen dat ze bij CD&V en Open Vld opgetogen zijn met Daerden en Jadot. Dat blijkt overigens uit reacties in hun rangen. Er de grote kanonnen op richten doen de Vlaamse meerderheidspartijen echter (nog) niet.

Wie het in elk geval niet begrepen heeft op Daerdens conclusie, zijn diens vrienden van het ABVV. Langer werken? Dat zie je van hier. Het naar eigen zeggen "realistisch" voorstel van de vakbond pleit voor hogere pensioenen. Wie wil dat niet? Maar het moet betaalbaar zijn. Let wel, de laagste pensioenen moeten omhoog. Een welvaartsstaat die naam waardig is dat aan zichzelf verplicht. Een reden te meer om gezonde mensen via werk langer te doen bijdragen aan de sociale zekerheid. Dat komt de echte sukkelaars ten goede.

De uitgesproken standpunten van vakbondsleider Rudy De Leeuw moeten worden gezien in het licht van zijn herverkiezing aan het hoofd van zijn organisatie en van de onderhandelingen met de werkgevers. Premier Yves Leterme kreeg een ietsepietsje beweging in het geblokkeerde gesprek tussen vakbonden en werkgevers. Ze zijn overeengekomen afspraken te zullen maken over welke kwesties aan bod moeten komen tijdens hun overleg. Dat werk moet volgende maand rond zijn en zegt genoeg over de Siberische vrieskou in de relaties tussen de sociale partners.

Iedereen zal water bij de wijn moeten doen. De paarse regeringen hebben nagelaten voorbereidingen te treffen om de kosten op te vangen die met de vergrijzing van de bevolking gepaard gaan. Dat is meer dan schuldig verzuim. Voeg daar de financiële en economische crises aan toe en het plaatje ziet er somber uit. Langer werken, we leven tenslotte steeds langer, kan het beeld helemaal doen veranderen. Overigens, er bestaat geen alternatief.

Politici moeten dat nadrukkelijker aan de bevolking meedelen. Prettig is dat niet. Meer nog, het is een heikele operatie met om de haverklap verkiezingen. En toch moet het gebeuren. Als zelf Michel Daerden het zegt. Het is met spanning (alweer cynische ondertoon) wachten op het witboek, waarin er antwoorden zullen staan op de vragen uit het groenboek.

Boudewijn Vanpeteghem

U hoeft het werkstuk echt niet te lezen. De 16 blz. synthese aan het begin volstaan. Daaruit blijkt al dat het verslag een maat voor niets is. En dat maakt zo boos. Een zoveelste stand van zaken hebben we echt niet nodig. Nu, we waren door de schabouwelijke vertoning van de PS-excellentie in de Senaat verwittigd dat hij met een dode mus op de proppen zou komen. Daerden gekscheerde in het halfrond over een groenboek en een witboek. Wansmakelijk. Beter doet u eraan het interview in Knack van eind januari te (her)lezen met Michel Jadot, mijnheer NCP en gepensioneerd topambtenaar van de PS. Voor hem komt er geen grote hervorming, moet het wettelijke pensioen omhoog en dient iedereen een aanvullend pensioen te kunnen genieten. Daar vaart het kompas van de Franstalige socialisten op. Een mens kan zich niet voorstellen dat ze bij CD&V en Open Vld opgetogen zijn met Daerden en Jadot. Dat blijkt overigens uit reacties in hun rangen. Er de grote kanonnen op richten doen de Vlaamse meerderheidspartijen echter (nog) niet. Wie het in elk geval niet begrepen heeft op Daerdens conclusie, zijn diens vrienden van het ABVV. Langer werken? Dat zie je van hier. Het naar eigen zeggen "realistisch" voorstel van de vakbond pleit voor hogere pensioenen. Wie wil dat niet? Maar het moet betaalbaar zijn. Let wel, de laagste pensioenen moeten omhoog. Een welvaartsstaat die naam waardig is dat aan zichzelf verplicht. Een reden te meer om gezonde mensen via werk langer te doen bijdragen aan de sociale zekerheid. Dat komt de echte sukkelaars ten goede. De uitgesproken standpunten van vakbondsleider Rudy De Leeuw moeten worden gezien in het licht van zijn herverkiezing aan het hoofd van zijn organisatie en van de onderhandelingen met de werkgevers. Premier Yves Leterme kreeg een ietsepietsje beweging in het geblokkeerde gesprek tussen vakbonden en werkgevers. Ze zijn overeengekomen afspraken te zullen maken over welke kwesties aan bod moeten komen tijdens hun overleg. Dat werk moet volgende maand rond zijn en zegt genoeg over de Siberische vrieskou in de relaties tussen de sociale partners. Iedereen zal water bij de wijn moeten doen. De paarse regeringen hebben nagelaten voorbereidingen te treffen om de kosten op te vangen die met de vergrijzing van de bevolking gepaard gaan. Dat is meer dan schuldig verzuim. Voeg daar de financiële en economische crises aan toe en het plaatje ziet er somber uit. Langer werken, we leven tenslotte steeds langer, kan het beeld helemaal doen veranderen. Overigens, er bestaat geen alternatief. Politici moeten dat nadrukkelijker aan de bevolking meedelen. Prettig is dat niet. Meer nog, het is een heikele operatie met om de haverklap verkiezingen. En toch moet het gebeuren. Als zelf Michel Daerden het zegt. Het is met spanning (alweer cynische ondertoon) wachten op het witboek, waarin er antwoorden zullen staan op de vragen uit het groenboek. Boudewijn Vanpeteghem