De Zwitserse nulgroei volgt op een lichte toename van het bbp met 0,5 procent in het eerste kwartaal, en is bovendien het zwakste cijfer in twee jaar. Analisten hielden voor het tweede kwartaal opnieuw rekening met een beperkte groei van 0,5 procent.

Zwitserland deed het de afgelopen drie jaar bijna altijd beter dan de omringende landen als gevolg van een door de centrale bank ingestelde maximumruilverhouding tussen de frank en de euro.

Ook compenseerden een sterke binnenlandse vraag en een groei van de handel met Azië de zwakke Europese markt.

Maar in het afgelopen kwartaal zijn de marktomstandigheden verder verslechterd, waardoor een compensatie ontoereikend blijkt. Weinig bemoedigende signalen vanuit de eurozone dus, met een krimp in Duitsland, stagnatie in Frankrijk en de derde recessie in Italië sinds 2008.

De wederzijdse sancties van de EU en Rusland beloven bovendien weinig goeds voor de rest van het jaar. (Belga/BO)

De Zwitserse nulgroei volgt op een lichte toename van het bbp met 0,5 procent in het eerste kwartaal, en is bovendien het zwakste cijfer in twee jaar. Analisten hielden voor het tweede kwartaal opnieuw rekening met een beperkte groei van 0,5 procent. Zwitserland deed het de afgelopen drie jaar bijna altijd beter dan de omringende landen als gevolg van een door de centrale bank ingestelde maximumruilverhouding tussen de frank en de euro. Ook compenseerden een sterke binnenlandse vraag en een groei van de handel met Azië de zwakke Europese markt. Maar in het afgelopen kwartaal zijn de marktomstandigheden verder verslechterd, waardoor een compensatie ontoereikend blijkt. Weinig bemoedigende signalen vanuit de eurozone dus, met een krimp in Duitsland, stagnatie in Frankrijk en de derde recessie in Italië sinds 2008. De wederzijdse sancties van de EU en Rusland beloven bovendien weinig goeds voor de rest van het jaar. (Belga/BO)