De Zwitserse centrale bank streefde er sinds de Europese schuldencrisis van 2012 naar de waarde van de frank op minstens 1,20 frank per euro te houden. Daarmee wilde de bank voorkomen dat de Zwitserse concurrentiepositie zou worden ondermijnd door een al te sterke stijging van de munt.

De bank wees bij zijn besluit op de waarde van de dollar, die de afgelopen maanden ten opzichte van zowel de euro als de frank fors is gestegen. Een vast doel ten opzichte van de euro is daardoor niet langer verantwoord, aldus de SNB. In een poging de stijging van de frank te beperken werd tegelijkertijd de rente in Zwitserland stevig verlaagd.

The minimum exchange rate was introduced during a period of exceptional overvaluation of the Swiss franc and an extremely high level of uncertainty on the financial markets. This exceptional and temporary measure protected the Swiss economy from serious harm. While the Swiss franc is still high, the overvaluation has decreased as a whole since the introduction of the minimum exchange rate. The economy was able to take advantage of this phase to adjust to the new situation. (persbericht SNB)

Na de bekendmaking van het besluit schoot de waarde van de frank desondanks omhoog. Na een piek van 0,85 frank per euro stond de koers rond 11.50 uur op 1,04 frank.

ING-econoom Julien Manceaux spreekt van een verrassend besluit. De negatieve rente in het land, waardoor het geld kost om deposito's in franks aan te houden, zal volgens hem echter voorkomen dat de frank te veel aantrekkingskracht als veilige haven voor beleggers krijgt. De schade voor de Zwitserse economie kan daardoor beperkt blijven, stelde hij. De stijging van de frank betekent dat vakanties in Zwitserland duurder worden voor buitenlandse toeristen. Bovendien worden Zwitserse goederen minder aantrekkelijk op de internationale markten.

Het Britse researchbureau Capital Economics merkt op dat 60 procent van de Zwitserse export naar de eurozone en de Verenigde Staten gaat. Door de ingreep van de centrale bank wordt de Zwitserse export een stuk minder concurrerend en de invoer goedkoper. Een goedkopere invoer zorgt voor een neerwaartse druk op de Zwitserse inflatie, die nu al op -0,3 procent staat, luidt het.

(Belga/BO)

De Zwitserse centrale bank streefde er sinds de Europese schuldencrisis van 2012 naar de waarde van de frank op minstens 1,20 frank per euro te houden. Daarmee wilde de bank voorkomen dat de Zwitserse concurrentiepositie zou worden ondermijnd door een al te sterke stijging van de munt. De bank wees bij zijn besluit op de waarde van de dollar, die de afgelopen maanden ten opzichte van zowel de euro als de frank fors is gestegen. Een vast doel ten opzichte van de euro is daardoor niet langer verantwoord, aldus de SNB. In een poging de stijging van de frank te beperken werd tegelijkertijd de rente in Zwitserland stevig verlaagd. Na de bekendmaking van het besluit schoot de waarde van de frank desondanks omhoog. Na een piek van 0,85 frank per euro stond de koers rond 11.50 uur op 1,04 frank. ING-econoom Julien Manceaux spreekt van een verrassend besluit. De negatieve rente in het land, waardoor het geld kost om deposito's in franks aan te houden, zal volgens hem echter voorkomen dat de frank te veel aantrekkingskracht als veilige haven voor beleggers krijgt. De schade voor de Zwitserse economie kan daardoor beperkt blijven, stelde hij. De stijging van de frank betekent dat vakanties in Zwitserland duurder worden voor buitenlandse toeristen. Bovendien worden Zwitserse goederen minder aantrekkelijk op de internationale markten. Het Britse researchbureau Capital Economics merkt op dat 60 procent van de Zwitserse export naar de eurozone en de Verenigde Staten gaat. Door de ingreep van de centrale bank wordt de Zwitserse export een stuk minder concurrerend en de invoer goedkoper. Een goedkopere invoer zorgt voor een neerwaartse druk op de Zwitserse inflatie, die nu al op -0,3 procent staat, luidt het. (Belga/BO)