Nadat de Zwitserse frank dinsdag naar een recordpeil tegenover de euro koerste, kondigde de Zwitserce centrale bank maatregelen aan om die opstoot af te remmen. Onzekerheid op de financiële markten doet beleggers vluchten naar 'veilige' beleggingen zoals goud en de Zwitserse frank, die dinsdag tot ongeveer 90 eurocent steeg.

Volgens de centrale bank is de Zwitserse frank overgewaardeerd, waardoor ze de economische groei dreigt af te remmen. Om dat te verhinderen, heeft de bank uiteindelijk beslist de rente te verlagen van 0-0,75 procent tot 0-0,25 procent. Ook worden de liquiditeiten op de geldmarkten aanzienlijk vergroot. Dat gebeurt door het optrekken van het beschikbare bedrag (van 30 tot 80 miljard frank) die de banken - via zichtrekeningen - bij de centrale bank hebben openstaan .

In een reactie noteerde de Europese eenheidsmunt 2,5 procent hoger in vergelijking met dinsdag. Door de als veilig gebrandmerkte frank won de Zwitserse munt dit jaar al 18 procent tegenover de euro en 22 procent tegenover de dollar.

(reuters/BO)

Nadat de Zwitserse frank dinsdag naar een recordpeil tegenover de euro koerste, kondigde de Zwitserce centrale bank maatregelen aan om die opstoot af te remmen. Onzekerheid op de financiële markten doet beleggers vluchten naar 'veilige' beleggingen zoals goud en de Zwitserse frank, die dinsdag tot ongeveer 90 eurocent steeg. Volgens de centrale bank is de Zwitserse frank overgewaardeerd, waardoor ze de economische groei dreigt af te remmen. Om dat te verhinderen, heeft de bank uiteindelijk beslist de rente te verlagen van 0-0,75 procent tot 0-0,25 procent. Ook worden de liquiditeiten op de geldmarkten aanzienlijk vergroot. Dat gebeurt door het optrekken van het beschikbare bedrag (van 30 tot 80 miljard frank) die de banken - via zichtrekeningen - bij de centrale bank hebben openstaan .In een reactie noteerde de Europese eenheidsmunt 2,5 procent hoger in vergelijking met dinsdag. Door de als veilig gebrandmerkte frank won de Zwitserse munt dit jaar al 18 procent tegenover de euro en 22 procent tegenover de dollar.(reuters/BO)